1. Haberler
  2. Yerel
  3. Bursa’da ‘Nâzım Hikmet Yılı’ Söyleşisi

Bursa’da ‘Nâzım Hikmet Yılı’ Söyleşisi

featured

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Nâzım Hikmet Yılı’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide, edebiyat dünyasının usta isimleri, büyük şairin eserlerine ve diline dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Tayyare Kültür Merkezi’nde Nahit Kayabaşı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa, yazarlar Sevgi Özel, Turgay Fişekçi, Göksel Aymaz ve Atilla Birkiye katıldı.

Etkinlikte konuşan Sevgi Özel, ‘Putları Yıkan Şairimiz Nâzım Hikmet’ adlı kitabının oluşum sürecini aktararak, şairin hapse girdiği dönemde bile tanınmış bir isim olduğuna vurgu yaptı. Nâzım’ın kitaplarının basıldığını ve plaklarının okunduğunu hatırlatan Özel, “Nâzım’ı yargılatan aracın dili olduğunu” belirtti. Şair hakkında yayınlanan birçok kitabın ortak noktasının, onun dili çok iyi kullanması olduğunu ifade eden Özel, bu konuda yaptığı araştırmalardan bazı notları da dinleyicilerle paylaştı.

Turgay Fişekçi ise ‘Çizgilerle Nâzım Hikmet’ kitabı üzerine konuşarak, büyük şairin Türkçeye yaptığı katkıların uzun süre fark edilmediğini dile getirdi. Fişekçi, “Birçok ülkeye, düşünce ve edebiyat dünyasına katkısı olan bir insanın dil konusunun pek öne çıkmadığını” söyleyerek, Nâzım’ın Türkçenin sadeleşmesini bir devrimci görev olarak gördüğünü söyledi.

Göksel Aymaz da ‘Bir Ulu Irmak’ kitabının ortaya çıkış sürecini anlattı. Evrensel kültür teorisi ve Nâzım’ın dünya şairi kimliği üzerine akademik çalışmalar yürüttüğünü belirten Aymaz, çalışmasını ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ üzerine yoğunlaştırdığını ifade etti. Aymaz, “Nâzım’ı hâlâ çok iyi bilmediğimizi” belirterek, şairin eserlerinin daha derinlemesine incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Atilla Birkiye ise ‘Bulutlar Piraye Piraye Diye Geçiyor’ ve ‘Şair İstanbul’daydı’ adlı kitaplarının ortaya çıkış sürecine değindi. Nâzım Hikmet’in hayatından kesitler sunan Birkiye, şairin yaşamına dair önemli anekdotları paylaştı.

Yoğun katılımla gerçekleşen etkinlikte, yazarlar, Nâzım Hikmet’in edebi mirasına dair çarpıcı değerlendirmeler yaparken, program sonunda okurlar için kitaplarını imzaladı.

Bursa’da ‘Nâzım Hikmet Yılı’ Söyleşisi
Yorum Yap