Bursa’da kestane hasadı başladı.. İnegöl ve Kestel’e kapama bahçeler yapılacak..

featured
service

İşleme yöntemlerinden en yaygın olan şekeri ile özdeşlenen Bursa’da, kestane hasadı Yıldırım’ın Cumalıkızık Köyü’nde başladı. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kestane üretimini artıracak proje kapsamında İnegöl ve Kestel’de 10’ar dekarlık kapama meyve bahçeleri kuracak.

BURSA (İGFA) – Bursa’nın Yıldırım ilçesi Cumalıkızık Köyü’nde kestane hasadı başladı. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Yıldırım İlçe Müdürü Abdurrahman Akbulut ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ayşe Türk kestane üretimi yapan çiftçileri ziyaret ettiler.

Kestane ağacının peyzaj alanlarında süs bitkisi olarak kullanıldığı gibi, barınaklarda yapı elemanı ve evlerde yakacak olarak, dünyada 4 bin yıldan beri kullanıldığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, gün geçtikçe kestaneye olan ilginin artmasının dolayısıyla kestanenin tamamen doğal ortamında yetişmesi, düşük yağ oranı ve zengin besin içeriği ile güvenle tüketilen lezzetli bir meyve olmasından kaynaklandığını söyledi.

Türkiye, Dünya’nın önemli kestane üreticisi ülkelerinden biri olduğunu belirten Aygül, ülkede geçen yıl 135 bin 705 hektarlık alanda 76 bin 45 ton kestane üretimi yapıldığını belirterek, kestane işleme yöntemlerinden en yaygın olanı “kestane şekerciliği” olduğunv kaydederek, “Kestane şekeri ile özdeşleşmiş bir il haline gelen Bursa’da kestane kültürünün oluşmasında Osmanlı döneminden beri süre gelmesinin, halkın kestane şekerini evlerde kendi tüketimleri için yapmasının önemi büyüktür” dedi.

KESTANE ÜRETİMİNİ ARTIRACAK PROJE…

Öteyandan Müdür Aygül, Bursa kestane üretiminde ve işlenerek pazara sunulmasında öncü bir şehir olması nedeniyle, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kestane üretimini arttırmak ve kapama meyve bahçesi oluşturmak amacıyla; 2021 yılında uygulanmak üzere İnegöl ve Kestel’de toplamda 5 üreticimizde 10’ar dekarlık bahçe kurulması projesi Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce onaylandığını hatırlattı. Aygül, proje kapsamında damlama sulama desteği de verilecek olup projenin çiftçi katkılı toplam bütçesinin 166 bin 500 lira olup bakanlık katkısının 142 bin 500 TL, çiftçi katkısının ise 24 bin olduğunu söyledi.

Bursa’da kestane hasadı başladı.. İnegöl ve Kestel’e kapama bahçeler yapılacak..