Bursa’da CHP’lilerden Ulaştırma’ya ‘hızlı’ gönderme

featured
service

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bursa-Balıkesir Yüksek Hızlı Tren Projesiyle ilgili yaptığı resmi açıklamasıyla gelen itirafı değerlendirdi.

BURSA (İGFA) – CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, partili 9 milletvekili ve Parti Meclisi’nden 4 üyenin de katılımıyla gerçekleştirilen Bursa Tren Yürüyüşü ile Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi’ndeki akıl almaz planlama hataları ve gecikmelere kamuoyu dikkatinin çekildiğini belirterek, bu yürüyüşün ardından Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan itiraf niteliğindeki resmi açıklamayı değerlendirdi.

Bakanlığın 6 Nisan’da yaptığı yazılı açıklamadaki “…tünel açma çalışmaları devam eden Balıkesir-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı’nın 2 yılda tamamlanmasının hedeflendiği” ifadesine işaret eden Karaca, “2016’da bitecek dediler olmadı, 2018 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçim beyannamesine 2020’de bitirileceğini yazarak söz verdi ama 2020’de de bitmedi. En son 2023’ten söz ediyorlardı, 2022’nin nisan ayına geldik. Ulaştırma Bakanlığı’nın hattın 2 yılda tamamlanmasının beklendiğini ifade eden son resmi açıklamasından öğrendik ki, hızlı tren 2023’te de hayâl” şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamasında projenin adının artık Balıkesir-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı olarak geçtiğini ve 2 yılda tamamlanmasının hedeflendiğin belirtildiğine vurgu yapan Karaca, “Bakanlık artık ‘Yüksek Hızlı Tren’ ifadesini kullanmıyor. Kısacası, Yüksek Hızlı Tren diyerek yola çıktık, Hızlı Yük Treni’ne mahkûm edildik” dedi.

“1 MİLYAR 238 MİLYON AVROLUK KREDİNİN BORÇLUSU KİM?”

Açıklamalarda maliyet kalemlerine ilişkin tek satır olmadığına da göndermede bulunan Başkan Karaca, “Bu rakamların tüm şeffaflığıyla açıklanmasını talep ediyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu gündeme taşıdı, net cevap verilebilmiş değil. Bakanlığın yaptığı açıklamada, yönelttiğimiz sorulara cevap yok, sadece matbu proje bilgileri paylaşılıyor. Nisan 2018’deki 2,5 milyar liralık ihale neden iptal edildi? Neden aynı ihale bu kez 9,5 milyar liraya Kalyon, Kolin, Limak, İçtaş gibi davetli 5 şirkete veriliyor. Bu işle ilgili olarak ne kadarlık dış kredi anlaşması imzalandı? 2,5 milyar liralık ihalenin iptalinin ardından 9,5 milyar liraya ihale edilen adrese teslim bu ihale için kullanılan 1 milyar 238 milyon 422 bin avroluk kredinin karşılığı bugünün kuruyla yaklaşık 20 milyar lira. Bu işte bir kamu zararı var mı, yok mu? Üstelik bu kredinin borçlusu ihaleyi alan şirketler değil, borçlu Hazine ve Maliye Bakanlığı. Bu yapılan iş nedir, neye hizmet ediyor? Bursa’ya, Bursalılar’a masal anlatmayı bırakın, bu soruların yanıtını verin!” diye konuştu.

Bursa’da CHP’lilerden Ulaştırma’ya ‘hızlı’ gönderme