Bursa Yıldırım’da Ahıska Türkleri anıldı

featured
service

Bursa Yıldırım Belediyesi, Ahıska Türklerinin Sovyetler Birliği tarafından vatanlarından sürgün edilişinin 77’nci yıl dönümünü andı.

BURSA(İGFA)- Yıldırım Belediyesi, Uludağ Üniversitesi Ahıska Kültür ve Sanat Topluluğu, Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Bursa Posoflular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla Ahıska Türklerinin ana vatanlarından sürgün edilişinin 77’nci yıl dönümünde anma programı düzenlendi.

Sovyet Rusya’nın Türkiye sınırında bulunan Ahıska bölgesinde yaşaya Müslüman Türklerin, sırf dini ve milli kimliklerden dolayı Orta Asya çöllerine sürgün edilişinin üstünden 77 yıl geçmesine rağmen yaşanan acıların tazeliğini koruduğunu ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “14 Kasım 1944 tarihinde, 90 bin Ahıska Türk’ü, Stalin tarafından
yurtlarından kopartılarak, Asya’da insan yaşamının en zor olduğu bölgelere sürgün edildi.

Kışın çetin şartlarında, vagonlara doldurularak bir aydan fazla sürecek uzaklıktaki bölgelere sürgün edilen kardeşlerimizden 17 bini, ne yazık ki açlık ve hastalık gibi nedenlerle hayatını kaybetti. Sovyet yönetiminin zulmü sürgün bölgelerinde de devam etti. Ahıskalı kardeşlerimiz kadın, yaşlı, çocuk denilmeden çalışma kamplarına gönderildi. Bu kamplarda da binlerce kardeşimiz şehit oldu. Yıllarca devam eden zulme baskılara rağmen kültürlerini kimliklerini korumayı başaran kardeşlerimiz canları pahasına adeta bir destan yazdı” ifadelerini kullandı.

14 Kasım Ahıska Sürgünü Anma Programı şiir ve türküler eşliğinde sona erdi.

Bursa Yıldırım’da Ahıska Türkleri anıldı