Bursa Ticaret Borsası hedeflerinde hız kesmiyor

featured
service

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı veTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, yayımladığı yeni yıl mesajında, 2021 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Matlı, yeni yıla ilişkin beklenti ve öngörülerini paylaştı.

BURSA (İGFA) – Küresel ekonominin tarihi bir sınavdan geçtiği 2020 yılının ardından, aşılama çalışmalarının hız kazandığı 2021 yılında, ilk çeyrekten itibaren ekonomik faaliyetlerde toparlanma yaşandığını belirten Özer Matlı, Türkiye’nin güçlü sanayi ve üretim altyapısının yanı sıra jeopolitik konumunun avantajı ile krizi fırsata çevirdiğini söyledi.

“Hizmet ve sanayi sektörlerinin toparlanmasına paralel olarak ihracatımızda yaşanan artışlar büyüme rakamlarına yansımıştır” diyen Özer, “Ancak büyüme trendinin devam ettiği süreçte dünya piyasalarındaki dalgalanmaların neden olduğu kur artışları, üreticimizi ve sanayicimizi olumsuz etkilemiş, piyasalardaki öngörülebilirliği de azaltmıştır. Döviz kaynaklı artan maliyetler ve yüksek enflasyon gibi nedenler üretici ve sanayicimizi olumsuz etkilemiştir” dedi.

PANDEMİDE BURSA TİCARET BORSASI HIZ KESMEDİ

Dövizdeki yüksek volatilite ve kurda yaşanan dalgalanmalara rağmen Bursa Ticaret Borsası üyelerinin çalışmaktan, kent ve ülke ekonomisine katma değer yaratmaktan geri durmadığını vurgulayan Başkan Özer Matlı, 2021 yılında karşılaşılan tüm zorluklara rağmen üyeleriyle birlikte çalışmayı sürdürdüklerini anlattı.

Bu süreçte A Grubu büyük hissedarları arasında yer alınan Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda (TÜRİB), borsaya kayıtlı mudilerin en çok işlem gerçekleştirdiği ürün mısır olduğunu belirten Matlı, “315 milyon lirayı aşan toplam işlem hacmimiz ile sisteme kayıtlı borsalar arasında ilk 10 arasında yer alma başarısı gösterdik. Bunun yanı sıra TÜRİB sisteminin en önemli ayağı olan lisanslı depoculukta yetkili sınıflandırıcılık hizmetini mevcut şubelerimizin yanı sıra Turgutlu, Çorlu, Polatlı ve Konya’ya taşıyarak, Bursa Ticaret Borsası Laboratuvar ve Depoculuk A.Ş.’de şube sayımızı 6’ya çıkardık. Tüm bu özverili çalışmalarımızın bir sonucu olarak tescil işlem hacmimizde yılsonunda, geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış öngörüyoruz” diye konuştu.

DİJİTAL ÇAĞA HAZIRLIK

Pandemi sürecinin e-ticaret ve dijitalleşmenin önemini açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Başkan Özer Matlı, üyelerin dijital dönüşümüne katkı sağlamak adına Bursa Ticaret Borsası Online Akademi Projesi’ni hayata geçirdiklerini anlattı.

Matlı, Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ziraat Fakültesi ile imzaladığımız protokol kapsamında online ortamda işletme, pazarlama, yönetim, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında 9 ayda 57 eğitim gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu eğitimlerimize üyelerimiz yoğun ilgi gösterirken, Türkiye’nin pek çok şehrinden ve Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Almanya, Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeden yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Kısa sürede elde ettiğimiz bu başarı, bizler için ayrı bir motivasyon kaynağı oldu” dedi.

LİSE ÜNİVERSİTE ENTEGRASYONU…

Eğitime desteklerinin bunlarla sınırlı kalmadığını ifade eden Başkan Matlı, Bursa TB’nin proje okulu olan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hem teknolojik altyapı hem de eğitim kalitesini artıracak çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Veteriner Fakültesi’ne Anatomi Diseksiyon Laboratuvar Binası kazandırmak için Bursa Uludağ Üniversitesi ile imzalanan protokole Hamidiye MTAL’yi de dahil ettiklerini söyleyen Özer Matlı, protokol ile Veteriner Fakültemize bin metrekare alan üzerine içerisinde uygulama salonları, kadavra havuzu, hayvan bekleme alanı ve soğuk hava deposu gibi birimlerden oluşacak laboratuvar binası kazandıracaklarını söyledi.

PİDELİ KÖFTE TESCİLLENDİ

Öte yandan eğitim desteklerinin yanı sıra tarımdan ticarete, sanayiden turizme, sosyal hayata kadar Bursa’yı ilgilendiren tüm konularda öncü olmaya gayret ettiklerini vurgulayan Özer Matlı, kent ile özdeşleşen “Bursa Pideli Köfte” ile “Bursa Havlusu” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaptıklarını anımsatarak, “Bursa Pideli Köftesi”nin coğrafi işaret aldığını müjdeledi.

Bursa’nın tarımda önemli değeri olan zeytin için de kente kazandırılması planlanan zeytin ve zeytinyağı lisanslı depo yatırımı fizibilite çalışmasının sona erdiğini açıklayan Özer Matlı, elde edilen sonuçların paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önümüzdeki süreçte nihai kararın verileceğini söyledi.

2021 yılının özellikle ekonomide zorlu bir yıl olmasına rağmen önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Matlı, bu süreçte Bursa Ticaret Borsası’nın fiziki alanlarınıda iyileştirmeyi sürdürdüklerini söyledi.

Matlı, Bursa Ticaret Borsası olarak bugüne kadar yaptığımız her işte, ortaya koydukları her projede, daha çok üretmeyi ve daha çok istihdam sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, dışa bağımlılığı azaltacak yapısal reformların uygulamaya alındığı, üretim, yatırım ve ihracat odaklı büyüme hedefine katkı sunacak desteklerin ivedilikle hayata geçirildiği yeni bir yıl dileğinde bulundu.

Bursa Ticaret Borsası hedeflerinde hız kesmiyor