Bursa Nilüfer’de ceviz yetiştiriciliği anlatıldı

featured
service

Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin “Çiftçi ve Tarım Eğitimleri”nin konusu “Ceviz Yetiştiriciliği ve Bakımı” oldu.

BURSA (İGFA) – Nilüfer Belediyesi’nin, çiftçilerin, doğru yöntemlerle daha verimli  üretim yapmaları amacıyla başlattığı eğitimler devam ediyor.  Daha önce aşılamadan, gübrelemeye, arıcılıktan zeytin yetiştiriciliğine kadar birçok alanda gerçekleştirilen eğitimlerin bu defaki konusu, “Ceviz Yetiştiriciliği ve Bakımı” oldu.

Ziraat Mühendisi İsmet Ateş, Akçalar’daki Çiftçi Evi’nde yaptığı sunumda üreticilere  bilgi, deneyim ve tecrübelerini aktardı. Ceviz türleri, toprak hazırlama ve bakımı, dikim planlaması ve zamanlaması, ceviz hastalıkları ve zararlılarıyla mücadele konularını ele alan Ziraat Mühendisi İsmet Ateş, katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Türkiye’nin, ceviz üretiminde ABD, Çin ve İran’ın ardından dünyada dördüncü sırada yer aldığı bilgisini veren İsmet Ateş, ağaç başına düşen verimin 33-37 kg olduğunu belirtti. Ceviz ağaçlarının toprak bakımından seçici olmadığını ifade eden Ateş, ceviz ağacının derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda daha çok verimli olduğunu söyledi.

Ceviz yetiştiriciliğinde yapılan hatalara da dikkat çeken Ateş, çukurdan çıkan alt toprak ve üst toprak karıştırılmadan ayrı yerlere yığılarak, üst toprak fidan dikileceği zaman dolgu malzemesi olarak alt kısma, alt toprakta destek malzemesi olarak üst kısma konulması gerektiği yönünde taktik verdi. 

Bursa Nilüfer’de ceviz yetiştiriciliği anlatıldı