BTÜ’den danışma kurulu toplantısı

featured
service

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Danışma Kurulu Toplantısı geniş katılımla gerçekleştirildi.

BURSA (İGFA) –  BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir başkanlığında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu moderatörlüğünde çevrimiçi olarak gerçekleştirilen toplantıya, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferudun Tetik, BTSO Meclis Üyesi Osman Nemli, Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ali Yapmış, Bursa Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Şube Müdür Vekili Alper Bayrak, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, KOSGEB KOBİ Uzmanı Sefer Asa, Eğitim Şube Müdürü Mahmut Turunç, BTÜ Kurumsal Gelişim Ofisi Temsilcileri, BTÜ Danışma Kurulu Üyeleri, Sanayi ve Kamu paydaşları katılımda bulundu.

BİLİM VURGUSU

Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren ve üniversitelerin etkinliğinde paydaş ilişkilerinin önemini vurgulayan BTÜ Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “Bir üniversitenin rekabetçi olabilmesi için eğitim verdiği alandaki sanayi temsilcileri ve aynı şekilde toplumsal alanda faaliyet gösteren kamu kurum temsilcileri ile etkin bağ kurması ve bunu sürdürmesi çok önemli. Aksi taktirde kendi içinde bilgi üreten ama bunu dışa yansıtamayan bir yapı haline gelerek yok olmaya mahkum olur. Bizim sloganımız sanayide hayat var. Sınıf ve laboratuvara mahkûm olmadan sektöre ve kendine katkı sağlayan öğrenci ve akademisyen istiyoruz. Üniversiteler artık yalnızca bilim üreten yapılar olarak kalmamalı. Bilimden somut ürüne ve rekabetçi bir devlet yapısına ulaşabilmemiz için gerekli veriye ihtiyacı olan sanayici ve sektör temsilcileri ile birlikte çalışmamız çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Toplantı kapsamında üniversite tanıtım sunumunun ardından danışma kurulu faaliyetleri hakkında bilgiler aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu 2020 ve 2021 yılı danışma kurulunda önerilen, gerçekleştirilen ve hedeflenen faaliyetler hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Üniversite-sanayi iş birliğini önemsediklerini dile getiren BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, “İş birlikleri için anlaşmalar yapılmakla birlikte maalesef uzun soluklu ve sürdürülebilir olmadığını görüyoruz. Bu sorunu çözmek için Almanya, Amerika, İngiltere, Japonya ve Kore’den üniversite ve teknokentlerden temsilcilerle görüşerek yurt dışındaki örnekleri inceledik. Bu süreçten topladığımız veriler ışığında üniversite-sanayi işbirliklerinin uzun vadeli olabilmesinin kurallarını oluşturmak üzere çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

OTO TEST MERKEZİ

Gemlik’te kurulacak otomobil fabrikasına binaen Yenişehir Oto Test Merkezi’nin gündeme getirilmesi gerektiğinin altını çizen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferudun Tetik, “Gemlik’te kurulacak fabrikadan çıkan ürünlerin bir test aşaması olacak. Bilindiği üzere mevcutta bir oto test merkezi olmadığı için ilgili testler yurtdışında çok yüksek maliyetlerle yapılıyor. Bu aşamada bizim Yenişehir Oto Test Merkezinin hayata geçirilmesi konusunu gündeme getirmemiz lazım.” dedi. Mevcut Organize Sanayi Bölgelerinin katma değer üreten yüksek teknoloji merkezleri haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Tetik, “Bursa çevre düzen planı kapsamında mevcut OSB’lerin ıslahı ve yeni OSB’lerin kurulması gündemde. Bu aşamada valilik, büyükşehir belediyesi, üniversiteler, ticaret ve sanayi odasının da içerisinde yer aldığı bir akademik kurul oluşturularak yüksek teknolojiye nasıl gidileceğinin yol haritası oluşturulabilir.” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik, karbon azaltımı, karbon depolamanın önümüzdeki süreçte gündemin en önemli konuları arasında yer alacağını dile getiren BTSO Meclis Üyesi Osman Nemli, “Tüm bunlarla ilgili ortak bir çalışma başlatılması üniversite-sanayi iş birliği anlamında önemli çünkü karbon sertifikaları ihracatımızın önündeki en büyük engellerden biri. Temiz enerji olarak adlandırılan güneş ve rüzgâr enerjisi alanında da istenen noktada değiliz. Hidrojene dönüş söz konusu. Bu konuda da bir çalışma başlatılabilir.” diye konuştu.

Özel sektörde uygulanan yalın yönetim modelinin kamu kurumlarında da hayata geçirilmesinin önemli katma değer yaratacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Şube Müdür Vekili Alper Bayrak, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yaklaşık iki yıldır yalın yönetim modeli uygulanmakta. 2020 yılında buradan 71. 8 milyonluk bir kazanç elde edildi. Aynı işin az sayıda kaynak kullanılarak verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini yerel yönetimlerde deneyimledik. Şu an konuyla ilgili farklı üniversiteler ile çalışmanın akademik bir zemine oturtulması ile ilgili temaslarımız var. Konunun standardizasyonu alanında Bursa Teknik Üniversitesi katkı sağlayabilecek dinamiklerden.” şeklinde konuştu.

Pek çok öğrenciye staj desteği sağladıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Eğitim Şube Müdürü Mahmut Turuç, bundan sonraki süreçte de stajer alımına devam edeceklerini, İMEP kapsamında da 6 öğrenciyi dönem stajlarına başlattıklarını belirtti.

KOSGEB kurullarında görev almak isteyen akademisyenlerin KOSGEB veri tabanına kendilerini kaydetmeleri gerektiğini belirten KOSGEB KOBİ Uzmanı Sefer Asa, “Artık toplantılarımızı online ortamda gerçekleştiriyoruz. Bu sayede akademisyenler Türkiye’nin herhangi bir yerindeki KOSGEB müdürlüğünde sunulan bir projede kendi uzmanlık alanına göre KOSGEB veri tabanından otomatik olarak kurul üyesi olarak tavsiye edilecek.” dedi.
 

BTÜ’den danışma kurulu toplantısı