BTÜ’de öğrenci mozaiği

featured
service

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) dünyanın dört bir yanından eğitim almaya gelen üniversite öğrencilerini kabul ederek evrensel bir yapıya kavuştu. Uluslararası burslardan veya Türkiye Cumhuriyeti Devleti burslarından yararlanarak yeni kültürlerle tanışmak için Türkiye’ye gelen 65 farklı ülkeden yabancı öğrencilerin tercihi BTÜ oldu

BURSA (İGFA) – Türkiye üniversitelerinde 2021-2022 eğitim öğretim yılında uluslararası öğrenci sayısı 173 bin’e ulaştı. Bu öğrencilerin büyük bir bölümü İstanbul, İzmir ve Ankara’da bulunan üniversitelere yerleşti. Bu şehirlerin ardından en çok tercih edilen il olan Bursa’da, evrensel bir üniversite olma yolunda hızla ilerleyen BTÜ uluslararası öğrencilerin de gözdesi oldu. 

YÖK istatistiklerine göre Türkiye’de en çok yükseköğretim öğrencisi bulunduran ülkelerin başında Suriye geliyor. Bu verilere paralel olarak Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık 5’te 1’ini oluşturan Suriyeli öğrenciler, BTÜ’yü de en çok tercih eden ülke konumunda. BTÜ’deki uluslararası öğrencilerin ülkelere göre olan dağılımı değerlendirildiğinde, toplam 51 Suriyeli öğrenciyi,  46 öğrenci ile Afganistan İslam Cumhuriyeti, 34 öğrenci ile Türkmenistan ve 28 öğrenci ile Azerbaycan takip ediyor.

Uluslararası öğrenci sayılarındaki artış her geçen yıl BTÜ’deki kültür mozaiğini çeşitlendiriyor. Komorlar Birliği ve Madagaskar Cumhuriyeti gibi ülkemize, fiziki atlaslara göre uzak ancak gönül coğrafyasına göre yakın ülkelerden gelenler de BTÜ’nün uluslararası öğrencilerini oluşturuyor. 

Türkiye’deki toplam 207 üniversiteye, dünyanın birçok ülkesinden her yıl on binlerce öğrenci eğitim için başvuruyor. Dış İlişkiler Ofisi tarafından verilen bilgiye göre BTÜ’nün 2021 – 2022 akademik yılında açıkladığı uluslararası öğrenci kontenjanına, 65 ülkeden 8 bin öğrenci başvuru yaptı. 2021 yılı kayıt dönemindeki uluslararası öğrenci başvuruları önceki yıllara göre ortalama 4 kat yükseldi. Uluslararası öğrenci başvurularında; Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan, Afganistan, Türkmenistan, Arnavutluk, Almanya ve Yunanistan başı çeken ülkeler oldu.

Dış İlişkiler Ofisi tarafından düzenlenen tanışma etkinliğinde 65 farklı ülkeden öğrenciler BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve Üniversite yönetimi ile bir araya geldi. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Murat Bayrak, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Gökhan Gece, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Mağden, Yabancı Diller Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sarıoğlu’nun katıldığı etkinliğe öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

YÖK’ün uluslararasılaşma politikası doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Arif Karademir “Üniversitemizin dünya çapında etkinliğini arttırmak ve Bursa gibi çok yönlü bir şehirde eğitim turizminin gelişmesine katkı sunmak amacıyla üniversitemizde bulunan uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Uluslararası öğrenci başvurularının her yıl düzenli bir artış göstermesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Rektör Karademir, BTÜ’nün evrensellik vizyonu ve eğitim kalitesiyle ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği yere ulaşacağını kaydetti.
 

BTÜ’de öğrenci mozaiği