Boybeyi: “Enflasyon farkı aylık ödensin”

featured
service

Türk Eğitim Sen Kilis Şube Başkanı Osman Boybeyi, artan enflasyon ile ilgili olarak bir açıklama yaparak “Yüksek enflasyon döneminde ortaya çıkan mağduriyeti gidermek adına, enflasyon farkının 6 ay beklenmeden her ay ödenmesi gerekmektedir” dedi.

KİLİS (İGFA)- TÜİK’in Ocak ayı verilerine göre tek kişinin yoksulluk sınırının 5 bin 584 TL olarak hesaplandığını belirten  Türk Eğitim Sen Kilis Şube Başkanı Osman Boybeyi, “Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 11 bin 898 TL olarak belirlendi.

Türkiye’de ortalama memur maaşı 6 bin 400 liradır. Memur, maaşının %67,47’sini yani 4 bin 356 lirasını yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmakta, maaşın geriye kalan
%32,53’ü yani 2 bin 44 lirası ile de ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalmaktadır. Bu durumda memurlar ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi ihtiyaçlarını çoğu zaman kısıtlamak zorunda kalmaktadır.” ifadesini kullandı.

Ocak ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendirildiği takdirde, yüksek enflasyon döneminde ortaya çıkan mağduriyeti gidermek adına, enflasyon farkının 6 ay beklenmeden her ay ödenmesi gerekliliğine vurgu yapan Osman Boybeyi, açıklamasına şu şekilde devam etti: “2022 yılının ilk ayında enflasyon % 11,1 olurken, vatandaşlarımızın zorunlu harcamaları ,71 zamlanmıştır. Yani cebimizde ki enflasyon açıklanan enflasyondan daha fazladır. Bu ayın başında memur ve emeklilerin maaşlarına 6 ay için %7,5 zam yapılmıştı. Rakamlar yapılan bu zammın daha ilk ayda eriyip gittiğini ortaya koyarken, kamu çalışanlarının alım gücü Aralık ayının bile gerisine düşmüştür.

Ocak ayında, 6 ay için yapılan maaş zammını aşan ve yıllık zam oranının tamamına yaklaşan bir enflasyonla karşı karşıyayız. Son bir ay içinde dört kişilik ailenin aylık zorunlu harcaması 1525 TL
artmıştır. Geçen her an kamu çalışanlarının aleyhine işlemekte, maaşlar enflasyon karşısında hızla erimektedir. Gerek maaşlardaki erime, gerekse 2022 yılının enflasyonu dikkate alınarak kamu çalışanları adına tatminkâr ve gerçekçi bir uygulamaya geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yüksek enflasyon döneminde memurlar adına ortaya çıkan mağduriyeti gidermek için, enflasyon farkı 6 ayda bir değil, her ay ödenmelidir. Ayrıca enflasyon farkı ile birlikte refah payı ilave edilerek, kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmeyeceği sözü de hayata geçirilmelidir.”

Boybeyi: “Enflasyon farkı aylık ödensin”