Artık pek çok yerel halk için hareketli bir yazlık destinasyon olan Batum, son yıllarda ciddi bir değişim geçirdi. Bugün, bu modern şehrin ziyaretçileri birçok cazibe merkezinin, uluslararası otellerin, harika bir yemek ortamının ve yoğun gece hayatının tadını çıkarabilirler. Batum günümüzde daha modern binalara sahip olsa da cazibesini, zarafetini ve rahat atmosferini korumayı başarmıştır. İşte bu Karadeniz tatil beldesinde görebileceğiniz ve yapabileceğiniz en iyi şeyler.
– Eski Batum sokaklarında yürüyün. Doğu ve Avrupa mimari tarzlarının harmanlandığı şehrin antik kesiminde yapacağınız bir yürüyüş sizi geçmişe götürecektir. Binaların çoğu 19. yüzyılda inşa edilmiştir ve bazıları 150 yaşın üzerindedir. Ermeni Apostolik Kilisesi’nin yakınında, sanatçı Ivan Aivazovsky tarafından dikilen manolyayı görebilirsiniz.
– Ali ve Nino’nun hareketli heykeline hayran kalın. Sahilde aşıklara özgü bir anıt var. 10 dakika içinde turistler, buluşma anından ayrılmaya kadar dokunaklı bir aşk hikayesi görebilirler. Heykel, renkli ışıklarla aydınlatıldığında özellikle gün batımından sonra harika görünüyor.
– Alfabe kulesine tırmanın. Şehrin bu simgesi 33 harften oluşan Gürcü alfabesini ölümsüzleştirmiştir. Yüksekliği 130 metredir. Kulenin tepesinden Batum’un panoramik manzarasını hayranlıkla izleyebilirsiniz.
– Piazza’da bir kahve iç. Bu meydana küçük Venedik denir. İtalyan yapımı, çevredeki binaların, özellikle ünlü saat kulesinin güzelliği ile etkiliyor.
-Kutsal Meryem Ana Doğuş Katedrali’ni görün. Tapınak, neo-Gotik tarzın uzmanlarına hitap edecek. 1903 yılında inşa edilen beyaz taştan katedral, Batum’un kültürel mirası listesinde yer alıyor.
-Avrupa’nın en uzun gezinti yolu boyunca yürüyün. Şanslıysanız, kıyıya yakın yerlerde sık sık eğlenen yunusları görebilirsiniz.
Batum Gezilecek Yerler Listesi ;
Batum’da gezilecek ve görülecek yerler sadece yukarıda bahsettiğimiz cazibe merkezleriyle sınırlı değil. Bu şehirde o kadar çok turistik yer var ki, 2-3 günlük bir Batum gezisi bile yeterli olmayabilir. Batum’da çok uzun süre kalmayı planlamıyor ve hızlı bir şekilde şehri keşfetmek istiyorsanız, yukarıdaki cazibe merkezleriyle başlayabilirsiniz. Daha detaylı bir gezilecek yerler listesi istiyorsanız da, yazının devamındaki tüm cazibe merkezlerine göz atabilirsiniz.
Ali ve Nino Heykeli
Batum Körfezi’nde bulunan bu sonsuz aşk heykeli, Batum’da ikonik bir simge yapıdır. Gürcü sanatçı Tamara Kvesitadze’nin yaptığı figürler her 10 dakikada bir birbirine doğru hareket ediyor, tek parça halinde birleşiyor ve daha sonra birbirinden uzaklaşıyor.
Bu muhteşem heykeli yaratma fikri, Kurban Said’in aynı adlı kitabından geldi. Kitap, 1918’de Bakü’de Azerbaycanlı Müslüman Ali ile bir asilzadenin Gürcü Hıristiyan kızı arasındaki romantik ilişkiyi konu alıyor.
Alfabe Kulesi
Gürcü alfabesinin harfleriyle süslenmiş çift sarmal spiralli bir kule olan Alfabe Kulesi, Batum’un en ünlü ve en çok ziyaret edilen cazibe merkezlerinden bir tanesi. Kule Ayrıca gözlem güvertesinden şehrin ve çevredeki alanların harika bir manzarasını sunar.
Ali ve Nino heykelinin yanında yer alan kule, şehrin bir başka önemli simgesidir. 130 metre yüksekliğindeki yapı, her bir alüminyum harfin dört metre uzunluğunda olduğu Gürcü alfabesinin 33 harfini tutan bir DNA zincirinin tasarımını birleştiriyor.
Eski Kent (Old Town)
Batum’daki Eski Şehir çok büyük değil ama kesinlikle dolaşmak için büyüleyici bir yer. Aslen 19. yüzyılda, Batum’un Hazar Denizi’nden Avrupa’ya giden yol boyunca önemli bir liman olduğu ve etkileyici binaların birçoğunun hala o zamana kadar uzandığı bir dönemde inşa edilmiştir. Batum Eski Kenti yakın zamanda restore edilmiştir ve sizi kolayca büyüleyebilir.
Sokaklar uzun, düz ve çok güzel. Eski Kent’in merkezi Piazza’dır – açık kafeler, mağazalar ve merkezdeki güzel mozaik ile İtalyan tarzında inşa edilmiş gizli meydan (Avrupa’nın en büyük mermer mozaiği olarak kabul edilir!). Eski Kent’in biraz yanında, gözden kaçırmamanız gereken bir diğer yer de Medea heykelinin ve çevresinde bazı etkileyici binaların bulunduğu Avrupa Meydanı’dır.
Chacha Kulesi
Çeşme Kulesi olarak da bilinen “Çaça” kulesi, Acara, Batum’da bulunmaktadır. Kule, 20. yüzyılın başlarında Batum’da bulunan yapının birebir kopyasıdır.
İlk Chacha kulesi, yüz yılı aşkın bir süre önce deniz kıyısında inşa edildi. 2012 yılında Gürcistan hükümeti tarafından yeniden inşa edildi. “Chacha kulesi”, tepesinde bir gözlem platformu bulunan 25 metre yüksekliğinde bir binadır. Buradan Batum’un tüm kıyı şeridini görebilirsiniz. Kule, Chacha sirkülasyonuna izin veren sistemlere sahip dört havuzla çevrilidir. Herkes buraya gelip bu meşhur Gürcü içkisi “Chacha”yı tadabilir, bedava.
Çeşme her gün çalışmıyor. Gürcü içeceği “Chacha” haftada bir 10-15 dakika boyunca akıtılır. Bu ana denk gelmek ise çok zordur.
Piazza Meydanı
Butik otelleri, kafeleri ve eşsiz mimarisiyle Piazza Meydanı, pek çok yerel halkın bir şeyler içmek veya bir şeyler yemek için gittiği bir destinasyondur. Gürcü mimar Vazha Orbeladze tarafından tasarlanan Piazza, farklı stilleri ve trendleri mükemmel bir şekilde birleştiriyor.
Batum’un kalbinin attığı yerlerden biri olan bu meydan, ayrıca Batum gezisine başlamak için en ideal yerlerden biridir. Daha detaylı Batum gezisi için https://gezilecekyerler-listesi.com/batum/ sayfasına göz atabilirsiniz.
Avrupa Meydanı
Batum Avrupa Meydanı, Gürcistan’ın Batum sahilindeki en popüler ve eğlenceli noktalardan biridir. Merkezi Memed Abashidze Caddesi boyunca yer alan plazanın alışılmadık adı, Gürcü halkının Batılı komşularının izinden gitme arzusunu yansıtmak için seçilmiştir. Yine de bu canlı meydan boyunca bulunan ilgi çekici yerler, şehri uzak ve yakın geçmişten gelen renkli mirasına da yaratıcı bir şekilde bağlar.
Yunan mitolojisiyle ünlenen gerçek bir yerel ayar olan Colchis Krallığı’nın günümüz Acara’da bulunduğuna inanılıyor. Efsaneye göre Colchis Kralı Aeeta’nın kızı Medea, Argonotların lideri Jason’a aşık oldu. Altın Post’u çalmasına yardım ettikten sonra ünlü gemi Argo ile birlikte kaçtılar. Altın Post artık Gürcistan’ın refah ve görkeminin bir simgesi ve bu nedenle Avrupa Meydanı’nın merkezinde Medea Anıtı’nın bulunması çok yakışıyor. Heykel, devasa kaidesine kazınmış Argo’nun bir tasviri olan Altın Post’u gururla tutan Medea’yı tasvir ediyor. Gürcü heykeltıraş David Khmaladze tarafından yapılan heykel, 2007 yılında Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili tarafından açıldı ve şimdi Batum seyahatlerinizin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri.
Daha yakın tarihe atlayarak, Batum Avrupa Meydanı’nı ziyaret edenler, 19. – 20. yüzyıla ait zarif mimariyi ve 21. yüzyıla ait küçük eklemeleri takdir edeceklerdir. Eski ve yeninin mükemmel bir karışımı, geçmişle bugünü kucaklayan bir şehrin doğasını yansıtıyor. Çeşitli restoranlar, mağazalar ve oteller de aynı şekilde düzenli bir bölge sakini ve turist akışı çekiyor. Özellikle çocuklar, sıcak yaz günlerinde su sıçratabilecekleri meydanın ortasındaki dans eden fıskiyeye bayılacak.
Eski Bulvar, Batum Sirki, Piazza Meydanı, Neptün Heykeli ve Karadeniz gibi Batum’da yapılacak birçok popüler şey sadece beş dakikalık yürüme mesafesindedir. Meydandaki en büyüleyici yapılardan biri, Batum’a nakledilmeden önce 2010 yılında Almanya’da yapılan Astronomik Saat Kulesi. Astronomik saat yalnızca zamanı değil, aynı zamanda güneş ve ayın konumu, mevcut ay evresi ve gün doğumu ve gün batımı saatleri gibi güncel kozmolojik gerçekleri de gösterir.
Avrupa Meydanı, gösterişli Yeni Yıl kutlamaları, renkli Noel pazarları, uluslararası konserler ve Batumoba (Batum Günü) festivalleri gibi bir dizi Batum etkinliğine ev sahipliği yapmasıyla da bilinir.