Batman Sason’da 140 doğasever ters lalelere yürüdü

featured
service

Türkiye Dağcılık Federasyonu ve Diyarbakır Doğa Sporları (DİDOSK) un organizesiyle 140 doğasever Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kaşyayla (gıdornik) köyü dağlarında Ziyaret tepe mevkiinde bulunan ters laleleri görmek için yürüdü.

BATMAN İGFA- Ters laleleri görmek için araçlarla Sason ilçesine gelen doğaseverler Kaşyayla köyünden 2 saatlik tırmanıştan sonra ters lale bölgesine vararak ters lalelerle fotoğraf çektiler.

“15 GÜNLÜK GÜVENLİK NEDENİYLE GELEMEMİŞTİK”

15 yıldır güvenlik nedeniyle bu bölgeye tırmanamadıklarını belirten DİDOSK Yönetim Kurulu Üyesi Eray Karahan, “Sason yürüyüşü için 12 kilometreye yakın bir tırmanış yaptık. Ters lalelere gittik. Bu güzergahı 15 yıldır hep takipteydik. Fakat bölgedeki olaylar sebebiyle gelememiştik. Ben Özellikle bu imkanları bize sağladığı için Sason Kaymakamı sayın Murat Mete’ye Diyarbakır Doğa Sporları adına teşekkürlerimi sunuyorum.

Etkinliğini yaptığımız ters laleler, Hakkari’den başlayıp Adıyaman’a kadar devam etmekte. Hakkari ve Van’dan sonra en yoğun popülasyonunu Sason’da görüyoruz. Bu endemik türün bir an önce korunmaya alınması ve turizme açılmasını biz doğacılar olarak temenni ediyoruz. Tabi ki ciddi bir koruma ve ciddi bir bilinçlendirme gerekiyor. Bunun dışında bu sarp dağlarda bir an önce yürüyüşlerin, kampların bir an önce başlaması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Batman Sason'da 140 doğasever ters lalelere yürüdü 1

“ŞEHİRDE KALMAKTANSA DOĞADA KALMAYI TERCİH EDİYORUZ”

Tırmanışa katılan Anestezi Uzmanı Dr. Rıza Ünlü, “Diyarbakır doğa sporlarıyla mümkün oldukça doğaya gidiyoruz. Bu sayede çok güzel yerleri görme imkanımız oluyor. Bugünde Sason’un doğasındaydık. Gerçekten çok etkileyiciydi. Doğa çok güzel, ilgi duyan bütün insanlara, özellikle gençlere tavsiye ediyorum. Bölgenin çok güzel bir doğası var. Çok etkileyici, yeşil alanlar ormanlık alanlar, dağlık bölgeler çok güzel, çok dinlendirici. Şehirde kalmaktansa doğada kalmayı tercih ediyoruz”

KENDİNİZİ BULMAK İSTİYORSANIZ DOĞAYA KATILIN 

Öğretmen Neslihan Çetinkaya ise “Çoğu insan kendini kaybetmiş durumda. Eğer kendinizi bulmak istiyorsanız, doğaya katılın. Çünkü biz doğal insanlarız aynı zamanda, sosyal varlıklar olduğumuz kadar. Kendinizi bulmak istiyorsanız doğaya atılın ve kendinizi orda görün.”

Dr. Selim Almaz ise “Yoğun iş temposu içerisinde fırsat buldukça doğa yürüyüşlerine çıkıyorum. İyi oluyor. İnsanın kafayı dağıtması ve işine daha iyi konsantre olabilmesi için, bütün gençlere tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Zirvede yaklaşık 2 saat kalan tırmanışçılar, akşam saatlerinde dönüş yaptılar. 

Batman Sason’da 140 doğasever ters lalelere yürüdü