Batı Anadolu Serbest Bölgesi küresel bir güç haline gelecek

featured
service

Yenilenebilir enerji sektörünün, ülkenin en önemli kara, deniz ve demir yolu ulaşım ağları üzerinde kurulacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin sunacağı avantajlardan yararlanarak, sadece karasal rüzgâr türbin ekipmanları üretiminde değil, deniz üstü rüzgâr enerjisi türbinlerinde de bölgesinde küresel bir güç haline gelmesi hedefleniyor.

İZMİR (İGFA)- ESBAŞ’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Bergama’da 2022 yılında yatırımlara hazır hale getirilecek olan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, iklim krizinin ulaştığı boyut nedeniyle dünyada önemi daha da artan yenilenebilir enerji yatırımlarının geleceğini nasıl etkileyeceği konusu masaya yatırıldı.

Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (BASBAŞ), Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) iş birliğinde ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen ‘Yenilenebilir Enerji Sektörü Odağında Sanayinin Yıldızlarına Yeni Yatırım Alanı: BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ’ toplantısında konuşan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’yi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkeze dönüştürmek vizyonu ile sürdürdükleri çalışmalarla, İzmir ve bölgesini bir temiz enerji kümesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

YILLIK 500 MİLYON DOLARLIK İHRACAT 

İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz da, Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 20’sini karşılayan ve sektörde 7 bin 500 kişiyi istihdam ederek, yıllık 500 milyon dolarlık ihracat sağlayan İzmir’in, artık bir adım sonrasını planlamaya başladığını belirterek, “Bergama’da kurulacak Batı Anadolu Serbest Bölgesi, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji, biokütle enerjisi ve yeşil hidrojene yönelik ekipman ve hizmet üreten firmalara önemli avantajlar sunarak, İzmir’in sektördeki yerini daha da güçlendirecektir” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SERBEST BÖLGESİ 

Toplantıda Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile ilgili bir sunum yapan ESBAŞ ve BASBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, yıllık 4 milyar dolar ticaret hacmi ve 2 milyar dolar ihracat ile Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan Ege Serbest Bölgesinin, bir benzerini de Bergama’da hayata geçireceklerini söyledi.

Batı Anadolu Serbest Bölgesini, 2022 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yatırımcıya hazır hale getirmeyi planladıklarını açıklayan Dr. Faruk Güler, yaklaşık 2,4 milyon metrekare alana sahip olan Bölgenin tam kapasiteye ulaştığında 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacağı, yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi ve 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştireceği bilgisini verdi.

400 BİN KİŞİYE İSTİHDAM 

Güler, “Türkiye hidrolik, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelleri bakımından son derece elverişli bir konuma sahiptir. Türkiye Güneş Enerjisi Platformu’nun araştırmasına göre; 2023 yılında güneş enerjisi yatırımlarının 23 GW kapasitesine ulaşması durumunda 400 bin kişiye istihdam olanağı doğacak” dedi. 

 

 

Batı Anadolu Serbest Bölgesi küresel bir güç haline gelecek