BAŞKENTTE GÜLME GARANTİLİ SANATSAL ETKİNLİK

featured
service

Gazetemiz yazarlarından Abbas Turan’ın sürdürdüğü geleneksel Eşikten Öte adlı etkinliğin 13.sü bu gün saat 18.00’da başlıyor.

Ankara Çankaya Belediyesi’nin Kavaklıdere’deki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyicileriyle buluşacak Eşikten Öte adlı bu programda, Türk Halk Müziği sanatçısı Bora Temmuz, şair/oyuncu Kanber Gürbüzdal, oyuncu Fatma Özkan, özgün Anadolu motiflerinden görseller ile türkülü oyunlar sergileyecekler.

Sivas’ın tarihinden ilginç bölümlerin yer alacağı söyleşili gösteride, Pir Sultan Abdal, Sivas Kongresi ve yakın tarihimizin olayları Abbas Turan’ın şiirsel dili ile karikatürize edilmiş hali ile izleyiciler ile paylaşılacak.

Sahne dekorları ve oyun malzemelerini de hazırlayan oyuncular (Kanber Gürbüzdal ve Fatma Özkan), Sivas kültürünün tavır, davranış ve dilini yoğun içeren, izleyicileri güldürüp düşündürmek amaçlı tiplemeler ile seyircinin karşısında olacaklar.

Anadolu insanının üretim ve sosyal ilişkilerinin tarihinin sevimli halde sunulacağı sahne gösterilerinde bulgur çekme, halı kilim dokuma, türkülü ve manili imece geleneği, deli karakteri ile taşkın sözlerle ifade edilen köylü irfanı, didişmeler, milli ve manevi değerlere olan sahipliğin vurgulanacağı oyunda, Abbas Turan ve Sinan Kavak ayrıca sahne yönetim işini yürütecekler.

Bora Temmuz ise, her defasında olduğu gibi, kendine özgü bağlama çalışı eşliğinde ve türkülerini söyleyecek. Arada bir tiyatro dokusuna uygun söyleşi oyun gösterileri sergileyecek. Daha ziyade Sivas ve Orta Anadolu türkülerini seçtiğini ifade etse de, sürpriz, hatta yeni türküler de paylaşabileceklerini ifade ettiler.

Abbas Turan’ın arşivinden beslenerek hazırlanan bu etkinlikte, şiirlerle ve halk arasında yaşanmış insanı güldüren, düşündüren ve dolayısıyla eğlendiren öyküler çok fazla yer kaplayacak. Bektaşi tiplemeleri ve Nasrettin Hoca tarzı ile bildiğimiz Türkmen dili, Abbas Turan’ın yorumuyla ayrı bir tada erişecek gibi.

Eşikten Öte’yi diğer etkinliklerden ayıran bariz fark, seyirciler ile sahneden doğrudan iletişim kurularak planlananın da dışına çıkılabildiği bir ortama sebep olduğudur. Katılanlar arasından, etkinliğin temel konularının dışına çıkmamak kaydı ile dileyen herkese olabildiği kadar kendini ifade şansı verilen Eşikten Öte sanat ve kültür tarihimize özgün izlerini bırakarak yol almaya devam ediyor.

Toplumun her kesiminden insanların umulanın üstünde rağbet gösterdiği Eşikten Öte, her defa olduğu gibi, yine ruhumuzun dinlenme ve düşüme ihtiyacına yönelik etkinlikleri içerecek.

Açılışı Sivas Yıldızeli Gelmuat yöresinin bilinen dedesi Celal Güler’in duası ve kültürümüze hizmeti geçmiş bütün uluların, Kurtuluş Savaşı şehirlerimizin ve gazilerimizin yad edilmesi ile olacak Eşikten Öte 14.süne kadar konuşulmaya devam edecek gibi.

BAŞKENTTE GÜLME GARANTİLİ SANATSAL ETKİNLİK 1
BAŞKENTTE GÜLME GARANTİLİ SANATSAL ETKİNLİK