Bodrum Belediyesi, coğrafi işaretli Bodrum mandalini üretimini desteklemek ve yerel üreticiye sahip çıkmak amacıyla önemli bir adım atarak 50 ton mandalin satın aldı. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün organizasyonuyla yürütülen projede, Bitez, Müskebi, Dereköy, Bahçelievler, Gümüşlük ve Yalıkavak mahallelerindeki 37 üreticiden şu ana kadar 20 ton mandalin alımı gerçekleştirildi. Geri kalan 30 tonun ise önümüzdeki günlerde farklı mahallelerdeki üreticilerden temin edileceği açıklandı.
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, satın alınan mandalinlerin hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldi. Başkan Mandalinci, hasat sırasında yaptığı açıklamada, “Biliyorsunuz ki Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzle beraber Bodrum Mandalininin yeniden ekonomik değerini kazanması için ve üreticilerimizin yüzünü erken hasat yaparak güldürmek için yola çıktık. Bu amaçla Bodrum’un farklı üreticilerinden, yerel üreticilerinden 50 ton Bodrum mandalini hasat ediyoruz. Bodrum mandalininin 20 tonunu pazar günü gerçekleştireceğimiz festivalimizde halkımıza ücretsiz sunacağız. Geri kalan 20 tonunu Bodrum’un mahallelerinde, meydanlarında yine halkımıza ücretsiz dağıtacağız. Kalan 10 tonunu ise muhtarlarımız aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine, talep eden vatandaşlarımıza ücretsiz ulaştırıyor olacağız. Bizler durmadan, yorulmadan, bizlere öğretilen, bizleri var eden değerleri yaşatmak için çalışmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Başkan Mandalinci ayrıca tüm Bodrum halkını 15 Aralık Pazar günü (yarın) Bitez’de düzenlenecek Bodrum Mandalin Festivali’ne davet etti.
Akdeniz Meyve Sineği Tuzakları Başarılı Oldu
Başkan Mandalinci, Münir Çaputcu’nun bahçesinde katıldığı hasatta, ücretsiz olarak dağıtılan Akdeniz Meyve Sineği Tuzaklarının etkilerini gözlemlediğini belirtti. “Bugün burada Akdeniz Meyve Sineği Tuzağının ne kadar faydalı ve ne kadar iyi çalıştığını görmüş olduk. Şu anda Turgutreis’te bir mandalin bahçesinde yerel üreticimizle birlikteyiz. Burada portakalımız var ve hiçbir şekilde bu meyve sineği zararlısından zarar görmemiş. İşte tarıma, üretime, üreticiye destek verince; teknolojiyle bu üretimi destekleyince ne kadar güzel hasat edildiğini bahçemizdeki mandalinden, portakaldan görüyorsunuz. Biz, Bodrum Belediyesi olarak yerel üreticiye verdiğimiz desteği teknoloji ile birleştirerek artırarak devam ettireceğiz.” dedi.
Bahçe sahibi Münir Çaputcu ise tuzaklar sayesinde ilaçlama yapmadıklarını ve ürün rekoltesinin yeniden arttığını vurgulayarak Başkan Mandalinci ve ekiplere teşekkür etti.
Üreticiler Belediyenin Desteklerinden Memnun
Bodrumlu üreticiler, belediyenin tarıma yönelik çalışmalarıyla ilgili memnuniyetlerini dile getirdi. Bitezli mandalin üreticisi Yıldırım Kemal Yıllıkçı, “Dünyanın birçok ülkesini gördüm ama Bodrum yerli mandalininin aroması ve lezzeti eşsiz. Belediyemizin yapmış olduğu destekleri takdirle ve teşekkürle karşılıyoruz.” dedi.
Halil İbrahim Dumanlı, “Bu mandalin çok eskiden para ediyordu. Ama şu anda pek para etmez oldu. Belediye iki seneden beri masraflarımızı kurtarmaya başladı.” ifadelerini kullanırken, Ayşe Kaçar da, “Belediyemize teşekkür ediyorum, bizim mandalinimizi yabana götürmedikleri için, ziyan olmadığı için.” diye konuştu.