Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığın 2025 yılı bütçesi ve gelecekteki hedeflerini kapsayan detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Bakan Uraloğlu, yatırım portföyünde yer alan 2 bin 667 projeye toplamda 2 trilyon 295 milyar liralık yatırım yapılacağını belirtti. Uraloğlu, “28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine sunduk. Demiryolu hat uzunluğunu, 2028’de 17 bin 287 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. 2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattımızı tamamlamayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birleştiren stratejik bir konumda olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak adlandırılan Orta Koridor’un önemine vurgu yaptı. Bakan, “Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki mesafeleri kısaltacak Zengezur Yolu, Bakü Limanı’nı doğrudan ülkemize bağlayacaktır. Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde uluslararası iş birliği çalışmalarımız devam ediyor. Kalkınma Yolu kapsamında ülkemizden geçen 2 bin 94 kilometre demiryolu bağlantısı için 727 kilometre yeni hat, 923 kilometre karayolu koridoru içinse 331 kilometre yeni otoyol yatırımı planladık.” dedi.
“Karbon borsalarında krediye dönüştürülecek”
2053 yılı net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda karayolu taşımacılığından demiryoluna geçişin hızlandığını söyleyen Uraloğlu, “Kurumsal karbon ayak izi hesabını yapan ilk Bakanlık olarak sadece Marmaray projemizde 62 milyon ton karbon emisyonu azaltımı sağladık. Projelerden sağlanacak emisyon azaltımları karbon borsalarında krediye dönüştürülecektir. Bu vizyon doğrultusunda, üniversitelerimizle yakın iş birliği de yaparak geleceğimizin teminatı gençlerimizle buluşuyor ve ülkemizi geleceğe birlikte taşıyoruz.” diye konuştu.
“Ülkemize kazandırdığımız Hızlı Trenler ile bugüne kadar toplam 92 milyon yolcu taşınmıştır. 13 bin 919 kilometreye ulaştırdığımız demiryolu hat uzunluğunu, 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi. Uraloğlu, 2009 yılında dünyada hızlı tren işletmeciliğine geçen 8. ülke olarak; Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara – Konya – Karaman, Ankara – Sivas hatlarıyla 11 ili doğrudan hızlı tren ile buluşturduklarının altını çizdi.
Kent içi ulaşımda Marmaray, Başkentray, İZBAN ve GAZİRAY gibi projelerle milyonlarca yolcunun güvenli ve hızlı taşındığını belirten Uraloğlu, “Bugüne kadar Marmaray’ı 1,2 milyar yolcu kullandı. Dünya nüfusunun altıda biri dile kolay. Başkentray günde 138 sefer ile ortalama 65 bin yolcuya, İZBAN günde 225 sefer ile ortalama 230 bin yolcuya, GAZİRAY günde 98 sefer ile ortalama 7 bin yolcuya hizmet vermektedir.” dedi.
“Emek-YHT-Şehir Hastanesi Metrosu’nu 2026’da Tamamlayacağız”
Bakan Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı ile tarihi yarımadayı modern raylı sistemlerle çevreci bir yaklaşımla yeniden buluşturduklarını da anımsatarak “İstanbul Havalimanı’na ikinci bir metro hattı ile kuzey güney aksında erişimi sağladık. İstanbul dışında diğer şehirlerimizde de kent içi raylı sistemleri yaygınlaştırıyoruz. Ankara’da AKM-Gar-Kızılay metrosu ile Keçiören metrosunun Kızılay’a kesintisiz bağlantısını sağladık. Kocaeli’nde şehir hastanesini tramvay hattı ile buluşturduk. Yerli ve milli araçlarımızı kullandığımız Kayseri- Anafartalar tramvay hattımız ile bugüne kadar 5,5 milyon yolcuya ulaşım imkânı sağladık. 2024’te kısmi hizmete aldığımız Bursa Emek-YHT-Şehir Hastanesi Metrosunu 2026’da tamamlayacağız.” ifadelerini kullandı.