Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde karayolu ulaşımını kolaylaştıran tünel projelerine ilişkin verileri paylaştı. 2002 yılı sonunda yalnızca 83 adet tünel ve 50 kilometrelik toplam tünel uzunluğu bulunduğunu belirten Uraloğlu, “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı” dedi.

Yapılan çalışmalarla ülkenin adeta tünellerle örüldüğünü belirten Uraloğlu, “23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513’e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı. Eğer bu tüneller arka arkaya sıralansaydı, İstanbul’dan Kayseri’ye kadar kesintisiz bir şekilde tünelle ulaşmak mümkün olurdu.” dedi.

“Zigana Tüneli Avrupa’nın En Uzun Çift Tüplü Karayolu Tüneli Oldu”
Tünel projelerinin yalnızca ulaşım değil, mühendislik açısından da büyük başarılar içerdiğine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Dünyada ilkleri başardık, uluslararası arenada ödüller aldık. Zigana Tüneli 14,5 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli oldu. Kuzey Marmara Otoyolu bünyesindeki 10 tünel ise dünyanın en geniş kesit alanına sahip tünelleri.” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu ayrıca, Ovit, Eğribel, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal, Cankurtaran ve Sabuncubeli tünelleri gibi projelerle, zorlu coğrafyaların aşılabilir hale getirildiğini ve bu sayede ulaşımın daha güvenli, hızlı ve konforlu hale geldiğini kaydetti.