BAAE Başkanı Yardımcıoğlu: Enflasyonda dünya sıralamasında dördüncü sıradayız

featured
service

Batı Asya Araştırmaları Enstitüsü (BAAE) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Yardımcıoğlu Türkiye’nin enflasyonda dünya sıralamasında dördüncü sırada olduğunu savundu ve çözüm için bir takım açıklamalarda bulundu.

Tural Şahbazlı/ Kahramanmaraş İGFA- Türk Lirası’nın değer kaybının bir an önce önlenmesi için ekonomik sorunların ve hedeflerin yeniden tanımlanmasının zorunlu olduğunun altını çizen Yardımcıoğlu: “Destekler, teşviklerin ve işbirliği algoritmasının güncelleşmesine ve sistematik bir şekilde sürdürülmesi çok önemlidir” dedi. 

BAAE Başkanı Yardımcıoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “TÜİK, gıda enflasyonunda yıllık artış oranını yüzde 89 olarak açıkladı. Vatandaşın çarşı pazarda yaşadığı yüzde 150’nin üzerinde enflasyon gerçeğini görmezden gelemeyiz. Bu da tutarsızlığı ortaya koyarken gerçekçi ekonomi yönetimi için bir an önce bilim insanlarının çağrısına kulak verilmelidir. Yükselen enflasyon ortamı karşısında paranın değerini yitirmesinden dolayı üzülerek söylüyorum ki verilen destekler anlamsız hale getirmiştir. KOSGEB destekleri başta olmak üzere ivedilikle teşvik ve sübvansiyonlar bir an önce günün hakikatlerine uygun hale getirilmelidir. Enflasyonda dünya sıralamasında dördüncü sıradayız. 90’lı yılların ekonomisinin de altına doğru hızla gidiyoruz. İhracatı arttırmak için elimizde ne varsa satarak, iç piyasayı daha gergin hale getirmek doğru bir ekonomi politikası değildir. Merkez Bankası’nın düşük faizle piyasaya para verip, Hazine’nin bu parayı yüksek faizle geri borçlanması ise izah edilemez bir durumdur. Zenginin daha da zenginleşerek, asgari ücretlinin bir araba veyahut bir ev alma hayali dahi kalmamıştır. İç piyasayı rahatlatmak için gıda sektöründe ihracata kısıtlama getirilmelidir. Üretimin devam etmesi için bir an önce teşvikler ve destekler güncellenmelidir.”

BAAE Başkanı Yardımcıoğlu: Enflasyonda dünya sıralamasında dördüncü sıradayız