Ayık: Su zammı bahane ediliyor

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin almış olduğu karar ile su tarifesinde yüzde 50 indirime gidildi. ABB tarafından yapılan açıklamada indirimin ASKİ’nin iflası anlamı taşıdığı ifade edilirken, konunun yargıya taşınacağı da açıklanmıştı. Diğer taraftan ABB tarafından sosyal yardım alan ailelere yapılan bilgilendirme mesajı da AK Parti cephesinin tepkilerine neden oldu.

ABB Meclisi’nde AK Parti gurubu adına söz alan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, et desteğinin sona ereceğine yönelik kararı eleştirdi. Ayık, “Sosyal destek üzerinden böyle bir şey yapılır mı? Artık sosyal yardım alan aileleri kullanmaktan, istismar etmekten, siyaset malzemesi yapmaktan vazgeçin. Ben bu tarzı çok mide bulandırıcı buluyorum. Ne kadar küçük düşürücü” diye konuştu. Ayık, ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin kaynak bulmakta zorlandığını belirterek Büyükşehir Belediyesi’nin su zammını bahane ettiğini söyledi.  

“ASKİ NE ARA BATTI?”

ABB tarafından sosyal yardım alan ailelere gönderilen mesajda, “ASKİ’nin geliri sadece elektrik giderini bile karşılayamayacaktır. Ankara’nın susuz kalmaması için belediye bütçesinden ASKİ’ye para aktarmak zorunda kalacağız. Bu nedenle Türkiye’de ilk kez yapılan ve her ay düzenli olarak ödenen et desteğini ertelemek zorunda kaldık” ifadelerine yer verildi.

Gönderilen mesajı ABB kürsüsünden okuyan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, “Biz bu kararı daha dün tartışıyorduk, 10 Ekim tarihinde biz bu kararı tartışıyoruz, 11 Ekim tarihinde vatandaşlara böyle bir mesaj gönderiliyor. Siz bu kararı hangi ara yürürlüğe aldınız da, ASKİ ne ara battı? Ben açıkçası anlam veremedim. Ama üzüldüğüm konu şu siyaset yapacaksınız, şimdi bütün sosyal yardım alan ailelere bunu gönderdiniz ki, ‘Aslında biz belediye bütçesini yönetemedik, başaramadık, beceremedik, nereden kaynak bulsak diye kılı kırk yarıyorduk ama canımıza minnet bir şekilde böyle bir durum gerçekleşti. Biz bunu bahane ederek, sizlere destek veremiyoruz” demek yerine, suda yüzde 50 indirim teklif edildi, biz size bu yüzden et desteği veremiyoruz. Ya sosyal destek üzerinden böyle bir şey yapılır mı? Artık sosyal yardım alan aileleri kullanmaktan, istismar etmekten, siyaset malzemesi yapmaktan vazgeçin. Ben bu tarzı çok mide bulandırıcı buluyorum. Ne kadar küçük düşürücü” sözleriyle tepki gösterdi.

“İŞÇİNİZE ZAM VEREMEDİNİZ”

“ASKİ’nin geliri ne kadar bende inceleyeceğim, siz de hazırlığını yapın bence” diyen Ayık, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sosyal yardımlar ne kadar, tarımsal destekler ne kadar, ya bu ASKİ neymiş ya, yüzde 50 indirimle, toplamda 17 milyar lira parası olan Büyükşehir Belediyesi yüzde 50 indirimle yerle bir oldu. Açıkça söyleyinsene ‘Biz altılı masaya diyetimizi ödemek için, kontrolsüzce personel aldık. Bu yüzden mevcuttaki personellerimize zam dahi veremiyoruz. Sosyal yardımları nasıl yapacağız, nasıl kaynak bulacağız, onun derdindeyiz” Ya bunu açıkça söyleyin, işçinize doğru düzgün zam veremediniz. Geçmiş dönem meclis üyesiydim, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışanlar ilçe belediyesinde çalışanların neredeyse iki katı maaş alırdı, bugün geldiğimiz noktada ilçe belediyeleriyle aynı, hatta daha az seviyeye getirdiniz personel maaşını.

“SU ZAMMI BAHANE EDİLİYOR”

Kontrolsüzce personel aldınız, sayı neredeyse iki katına çıktı, bunu da şeffaf bir şekilde açıklamanızı istiyoruz. Biz size Nisan 2019’da devrettiğimizde kaç personel vardı, şu anki Ankara Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinin personel sayısı nedir? Kontrolsüz bir şekilde alımlar yapıldı. Şimdi işçiye de zam verilemedi, bir kapana sıkıştı Büyükşehir Belediyesi, ne yapacağını bilemiyor, su zammını bahane ediyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin ASKİ’nin yüzde 50 geliri ne kadarını oluşturuyor? Şu an Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde hayat durdu ya, 12 saat içerisinde. En son biz buradan çıktığımızda 7, 7 buçuk civarıydı sanırım, sabah 11 gibi mesajları göndermeye başladınız. Bir gecede ABB’de ne oldu, ASKİ nasıl bu şekilde iflas bayrağını çekecek hale geldi, açıkçası biz akıl sır erdiremedik.

Ayık: Su zammı bahane ediliyor