Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent kimliğini güçlendirmek amacıyla başlattığı “Bellek Ankara” projesi kapsamında önemli bir aşamayı daha tamamladı. 2022 yılında gerçekleştirilen kapsamlı veri tabanı çalışmaları sonrasında, kentin tarihini ve kültürel mirasını daha görünür kılmak amacıyla “Künye Levhası” asma çalışmaları da sona erdi. Bu proje kapsamında, Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden akademisyenler ile geniş bir araştırmacı ekip iş birliği yaparak, 34 tarihi yapıya toplamda 43 künye levhası yerleştirildi.
34 Tarihi Yapıya Künye Levhası Yerleştirildi
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı öncülüğünde yürütülen bu projede, Ulus Tarihi Kent Merkezi ve çevresindeki etkileşim alanlarını kapsayan bölgelerde bulunan tarihi yapılar için özel olarak tasarlanan künye levhaları, bu yapıların geçmişini ve önemini anlatıyor. Proje kapsamında oluşturulan veri tabanı, bir web sitesi aracılığıyla kamuoyuna sunuldu. Bu web sitesindeki kare kodlar, yapılar ve açık alanlara yerleştirilen künye levhalarına da entegre edilerek, vatandaşların bu bilgilere kolayca ulaşmaları sağlandı.
6 Açık Alana Bellek Ankara Totemleri Yerleştirildi
Projenin ilk etabında, Ankara Kalesi, Hacı Bayram Meydanı ve Hükümet Meydanı gibi Ulus’un önemli noktalarına Bellek Ankara totemleri yerleştirildi. İkinci etapta ise 34 tarihi yapı için hazırlanan 43 künye levhası, Koruma Kurulu’nun onayı ve hak sahiplerinin muvafakati doğrultusunda bu yapılara monte edildi.
Tarihi Yapılara Dair Bilgilere Kare Kodla Ulaşılabiliyor
Projenin amacını, “Başkentin toplumsal ve mekânsal değerlerinin belirlenmesi, belgelenmesi, paylaşılması ve kentliler tarafından tanınır olması” şeklinde açıklayan Kültürel Mirası Koruma Şube Müdürü Sinem Battaloğlu, projeye ilişkin şunları söyledi: “Tarihi yapıların tanıtılması ve bu alanlara farkındalığın oluşturulması için Bellek Ankara projesi gerçekleştirildi. Projenin ilk etabında Ankara Kale kapısı, Hacı Bayram Meydanı ve Hükümet Meydanı gibi Ulus’un önemli meydanlarına ayaklı totemler yerleştirdik. 2. Etapta ise yeni çıktısı olan bu künye levhalarını binalara yerleştirme işlemini tamamladık. Künye levhaları bu projeye özel olarak İngilizce ve Türkçe olarak tasarlandı. Levhalar üzerinde bu yapılara ait mimarlarının bilgisi, mimarlarının isimleri, tescil bilgileri, yapının tarihi ve dönemi gibi bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda vatandaşlarımız kare kod uygulaması ile ‘bellek.Ankara.bel.tr’ adresinden bu yapılara ait daha detaylı bilgileri, tarihi fotoğrafları ve güncel fotoğrafları ulaşabiliyorlar. İş kapsamında 34 yapının toplam 43 künye levhası asılarak projenin bu aşaması da tamamlanmıştır.”
Tarihi Yapılara Dair Bilgilere Kare Kodla Ulaşılabiliyor
Projeye özel olarak tasarlanan Türkçe ve İngilizce künye levhalarında, yapıların günümüzdeki kullanım bilgileri, özgün adları, yapım tarihleri, mimarlarının isimleri ve yapı tescil bilgileri bulunuyor. Ayrıca, panolar üzerindeki kare kodlar okutularak, “bellek.ankara.bel.tr” adresinden yapıya ait ayrıntılı bilgilere ve tarihi ile güncel fotoğraflara erişim sağlanabiliyor.