Ankara’nın başkent oluşunun 101’inci yıl dönümü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. Crowne Plaza Otel’de gerçekleştirilen ve yoğun katılımın olduğu etkinlikte, büyükelçilerden siyasi parti temsilcilerine, ilçe belediye başkanlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir davetli topluluğu yer aldı.
Resepsiyon, Ankara’nın doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtan bir video gösterimi ile başlarken, ABB FOMGET Seğmenler ekibinin gösterisi ve Ankara Kent Orkestrası’nın konseri geceye renk kattı.
“Ankara, Bağımsızlık Mücadelesinin Simgesi Oldu”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaptığı konuşmada Ankara’nın 1290 yılında Ahi Cumhuriyeti başkenti olduğundan beri taşıdığı ahilik kültürü, Ankara’nın sosyal ve ekonomik yapısında önemli bir rol oynadığını belirterek, “Kökenini kardeşlik, eli açıklık, cömertlik sözcüklerinden aldığı bilinen ahilik; Anadolu’da dayanışma, dürüstlük, misafirperverlik, şefkat ve merhamet kavramlarını uygulamayı ödev bilen, ahlaki bir sosyo-ekonomik model oluşturdu. Ne mutlu ki Ankara’mız, 64 yıl süren Ahi Cumhuriyeti özelliklerini hâlâ taşımaktadır. Başkentimize yakışan ruh budur! İşte tüm bu nedenlerle, şüphesiz ki tarih boyunca önemli bir merkez olan Ankara’nın kaderinde ve nihayetinde başkent olmak vardı” dedi.
“Cumhuriyetin Başkenti Özelliğini Korumaya Devam Ediyor”
Başkent Ankara’nın, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kurtuluş Savaşı’nın merkezi olarak seçildiğini belirten Yavaş, başkentin Türkiye’nin bağımsızlık ve modernleşme yolundaki simgesi olduğuna vurgu yaptı. Yavaş, konuşmasında şunları söyledi:
“Aradan geçen 101 yılda Ankara’nın cumhuriyete yakışır değerler ürettiğini ve Cumhuriyetin Başkenti özelliklerini koruduğunu görebiliriz. Atatürk Bulvarı üzerinden Cumhuriyetin kuruluş ve aydınlanma felsefesini; birinci ve ikinci Meclis binasından Cumhuriyetin parlamenter sisteme verdiği önemi; İş Bankası, Merkez Bankası, Ziraat Bankası binalarından Cumhuriyetin finans politikalarını; Sümerbank binası üzerinden üretim politikasını; Ankara radyosu üzerinden iletişim politikasını; Opera binası kültür politikasını; Olgunlaşma Enstitüsü üzerinden kadınların eğitimine verilen önemi; Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi ile eğitime verilen önemi; Sağlık Bakanlığı eski binasıyla Cumhuriyetin sağlık politikasını; Yargıtay binasıyla adalet politikasını; elçilik binalarıyla ülkenin dış politikasını; Ulus, Opera, Sıhhiye, Kızılay Meydanları ile demokrasi ve özgürlük anlayışını; Çankaya Köşkü ile sadelik ve vakur, kararlı duruşu okuyabilmekteyiz.”
“Kentimizi geleceğe taşıma hedefindeyiz”
Başkan Yavaş, son beş yılda Ankara’da gerçekleştirilen projelerden de bahsederek, başkentin tarihini ve geleceğini bir arada tutan yatırımların önemine değindi. Yeni yeşil alanlar, restore edilen tarihi yapılar ve kırsal kalkınma projeleriyle Ankara’nın daha yaşanabilir bir şehir hâline getirildiğini belirten Yavaş, şunları kaydetti:
“Ankara’da adım attığımız her yerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ayak izleri bulunmaktadır. Bugün bize miras bıraktığı eserlerin birçoğunu kullanırken bunu büyük bir minnetle hissetmekteyiz. Yeni yeşil alanlar, yollar ve altyapı projeleriyle Ankara’yı daha yaşanabilir bir şehir hâline getiriyoruz. Tarihi miraslarımızı restore ederken, kırsal kalkınma projeleriyle de üreticilerimize destek veriyoruz. Özellikle Başkentli hemşehrilerimiz için geliştirdiğimiz sosyal projelerle, kentimizi geleceğe taşıma hedefindeyiz”
“Uluslararası hukuka ve insan haklarına açıkça aykırı”
Konuşmasında, İsrail’in Filistin ve Lübnan’a saldırılarına da dikkat çeken Yavaş, Gazze’deki durumun tüm insanlık için derin bir üzüntü kaynağı olduğunu belirtti. Sivil kayıpların, özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinde büyük bir etki yaratmakta olduğunu sözlerine ekleyen Yavaş, şöyle devam etti:
“Bu yaşananlar, uluslararası hukuka ve insan haklarına açıkça aykırıdır. Barışın sağlanması için acilen diyalog ve uzlaşıya ihtiyaç vardır. Uluslararası toplumun, insani yardımları hızlandırması ve bu trajediyi sona erdirmek için ortak çaba göstermesi elzemdir. Her bir canlının yaşam hakkına saygı gösterilmeli ve geleceğimizin teminatı olan çocuklar için güvenli bir ortam sağlanmalıdır. Unutmayalım ki barış, yalnızca bir hedef değil, aynı zamanda insanlık onurunun gereğidir. Tüm ülkeleri, bu trajediyi durdurmak için dayanışmaya ve adaletin sağlanmasına davet ediyoruz. Birlikte, daha güvenli bir gelecek için el birliğiyle çalışalım. Nitekim bu noktada fikrimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’tır.”
Atatürk’ün bıraktığı mirasa ve gönlünde özel bir yeri olduğunu ifade ettiği Ankara halkına, layık olmak için var gücüyle çalışmayı sürdüreceğini belirten Yavaş, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’nın Başkent olmasına katkıda bulunan tüm devlet adamlarına, kurtuluş kahramanlarına ve şehitlere şükranlarını sundu.
Ankara’nın Başkent oluşunun 101’inci yıl dönümünü kutlamak için gelen misafirlere teşekkür eden Yavaş, “Bu geleneğin gelecek yıllarda da devam etmesini diliyorum. Hep birlikte, Ankara’yı örnek bir başkent yapma arzusuyla nice yıllara ulaşmayı umuyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.