Ankara’da ev satın almak için doğru zaman mı?

featured
service

Satılık daire fiyatları Ankara’da yıllık yüzde 38,2 oranında artış sergiledi. Kasım ayında Ankara’da 17 bin 117 adet konut satılırken Ocak-Kasım döneminde satılan toplam konut sayısı 122 bin 623 oldu.

Türkiye geneli konut satışları Kasım’da bir önceki aya göre yüzde 30 artarak 178 bin 814 adede çıktı. 2021’in ilk on bir ayında ülke genelinde satılan toplam konut sayısı 1 milyon 265 bin 353 adet düzeyinde gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2’lik bir azalma sergiledi. Bu dönemde 880 bin 577 adedi bulan ikinci el konut satış rakamı toplam satışların yüzde 69,6’sını oluşturdu. Bununla birlikte yabancıların konut alımları Kasım’da geçen yılın aynı ayına göre 48,4 artış sergileyerek 7 bin 363 adede yükseldi. Ocak-Kasım dönemi yabancılara konut satışı ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,4 artış kaydetti. Bu dönemde yabancılar Ankara’da 3 bin 183 adet konut satın aldılar. Kasım ayı konut satışları içerisinde yabancılara konut satışının payı yüzde 4,1 düzeyinde gerçekleşti. Eylül ayında başlayarak Ekim, Kasım ve Aralık aylarında T.C. Merkez Bankası’nın aldığı toplam 500 baz puanlık faiz indirim kararları sonrasında kamu bankaları da eş güdümlü olarak konut kredisi faiz oranlarını düşürdüler. Bu sayede son aylarda ipotekli satışlarda ciddi miktarda artış yaşandı. Kasım ayı ipotekli konut satışları Türkiye genelinde geçen yılın aynı ayına yüzde 61 oranında artarak 39 bin 366 adede ulaştı. Ancak döviz kurlarındaki olağanüstü tırmanışla birlikte alım gücü gittikçe düşerken konut fiyatlarının ulaştığı seviyeler nüfusun büyük bir kısmını oluşturan dar ve orta gelir grubu için ev sahibi olmayı neredeyse imkânsız hâle getiriyor. T.C. Merkez Bankası’nın en son Ekim ayına ilişkin olarak açıkladığı konut fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40 oranında artış göstererek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Hızla tırmanmaya devam eden ve rekor üstüne rekor kıran döviz kurları nedeniyle konut fiyatlarındaki rallinin gelecek yıl da devam etmesi bekleniyor. TUİK tarafından açıklanan Ekim ayı inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 41,9 düzeyinde artış kaydetti. Yine TUİK’in açıkladığı Kasım ayı ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) ise yıllık yüzde 54,6 artış gösterdi.

Ankara’da ilçe ilçe ortalama satılık daire fiyatları

Ankara satılık daire fiyatları ortalaması Kasım ayında 2+1 daireler için 281.000 TL oldu. Ankara genelinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 38,2 oranında artış sergiledi. Global emlak arama platformu Flatfy tarafından bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanı baz alınarak hazırlanan rapora göre Çankaya’da satılık daire fiyatları yıllık yüzde 36,5 oranında artış gösterdi. Çankaya ilçesinde 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 411.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Mamak satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 32,6 artış sağlarken 2+1 daireler için Kasım ayı ortalama satış fiyatı 230.000 TL düzeyinde seyretti. Keçiören satılık daire fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 35,9 oranında artış kaydetti. Keçiören’de 2+1 dairelerin Kasım ayı fiyatları ortalama 308.000 TL şeklinde oluştu. Ankara Yenimahalle satılık daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 37,8 artış sergilerken 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 373.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Etimesgut satılık daire fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,2 oranında arttı. Etimesgut ilçesinde Kasım ayı ev fiyatları ortalaması 2+1 daireler için 346.000 TL oldu. Sincan’da satılık daire fiyatları yıllık bazda yüzde 34,1 oranında artış gösterirken 2+1 dairelerin Kasım ayı ortalama satış fiyatı 248.000 düzeyinde oluştu.

Ankara’da kiralar el yakıyor

Ankara kiralık daire fiyatları son bir yılda il genelinde ortalama yüzde 33 oranında artış sağladı. Ankara’da kiralık daire fiyatları ortalaması 2+1 daireler için Kasım ayında 1.550 TL düzeyinde oluştu. Çankaya kiralık daire fiyatları yıllık yüzde 34 oranında artış kaydetti. Keçiören kiralık daire fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 32 oranında artış gösterirken Mamak kiralık daire fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 29 düzeyinde gerçekleşti. Ankara Yenimahalle kiralık daire fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 32 oranında artış gösterdi. Etimesgut kiralık daire fiyatlarının senelik artış oranı yüzde 35 düzeyinde gerçekleşti.

Konut satışları Ankara’da artış trendinde

Ankara ili genelinde konut satışları Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 59,8 oranında artış kaydederek 17 bin 117 adede ulaştı. Ankara’da satılan sıfır konut sayısı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,7 artarak 3 bin 480 oldu. Sıfır konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 20 oldu. İkinci el konut satışlarında ise Kasım’da 13 bin 637 adet konut el değiştirdi. Ankara 2021 Kasım ayı ipotekli konut satışları geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 77,6 oranında artarak 4 bin 857 adet düzeyinde gerçekleşti. Ankara genelinde ipotekli satışların Kasım ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 28 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Kasım ayında Ankara’da toplam 12 bin 260 konut el değiştirdi ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,7 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk on bir ayında Ankara genelinde toplam konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 oranında düşüş göstererek 122 bin 623 adede indi. Bu dönemde sıfır konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 21 olarak gerçekleşti. Ankara’da Ocak-Kasım döneminde satılan sıfır konut sayısı 25 bin 642 olurken bu rakam yüzde 28,2’lik bir azalışa işaret etti. Bu dönemdeki ipotekli konut satışları Ankara’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 düşüş göstererek 31 bin 538 oldu.

Konut sektöründe yatırımlar beklemede

Son açıklanan Ekim ayı rakamlarına göre TUİK inşaat maliyet endeksi, aylık yüzde 4,75, yıllık olarak ise yüzde 41,93 oranında artış gösterdi. İnşaat sektöründeki malzeme girdi fiyatlarının artış oranını gösteren inşaat malzeme endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50,47 artış kaydetti. Ankara Gölbaşı satılık daire fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 48’e ulaştı. Bu yılın ilk dokuz ayında yeni konut yatırımlarına hız veren sektörde kurlarda yaşanan şok artışlar yüzünden projeler durma noktasına geldi. Ocak-Eylül döneminde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen daire sayısı Türkiye genelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artarak 480 bin 293 adede çıkmıştı. Ancak son haftalarda TL’deki durdurulamayan değer kaybının sonucu olarak inşaat maliyetleri katlanarak artarken tedarik süreçlerinde de sıkıntılar baş gösterdi. Bu durumun ev fiyatlarına yansıması da hızlı oldu. Döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçilememesi hâlinde konut fiyatlarının gelecek yıl ulaşacağı seviyeleri öngörmek mümkün değil.

Yabancılara konut satışı tarihi zirvede

Kasım ayında yabancı uyruklulara yapılan konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artış sergileyerek 7 bin 363 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında Kasım ayında 1.406 konut satışı ile ilk sırayı İranlılar alırken toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 18,9 olarak gerçekleşti. Iraklılar, 1.075 konut satın alarak ikinci sırada yer bulurken toplam satışlar içerisindeki payları yüzde 14,4 oldu. Kasım ayında Türkiye’de 836 konut satın alan Ruslar yüzde 11,2 pay ile üçüncü sırada yer aldılar. Almanlar ise Kasım ayında Türkiye’de 322 konut satın alarak dördüncü sıraya yerleştiler. Bu yılın ilk on bir ayında yabancılara satılan konut sayısı toplamda 50 bin 735 adede ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,4 artış kaydetti. Kasım ayında yabancıların en çok konut satın aldığı kentimiz 2 bin 922 adetle yine İstanbul olurken onu 1.917 adetle Antalya, 428 adetle Ankara, 343 adetle Mersin ve 219 adetle İzmir illeri takip ettiler.

Piyasadaki en güncel kiralık ve satılık daire ilanları emlak arama motoru Flatfy ile tek adreste! Flatfy, 1.000’den fazla sitede yayınlanan emlak ilanlarının tamamını bir araya getirerek tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize, en uygun fiyatlı satılık daire seçeneklerine anında ulaşabilmenize ya da sahibinden satılık daireler gibi filtrelemeleri kolayca yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok daha kolay hâle geliyor.

Ankara’da ev satın almak için doğru zaman mı?

Yorumlar kapalı.