Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), başkentteki önemli kültürel miraslardan biri olan Ankara Kalesi’nde başlattığı kapsamlı bakım ve onarım çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kale’nin sur duvarlarındaki çatlakların onarımı ve yapının geleceğe güvenle taşınması amacıyla yürütülen çalışmalarda, Avrupa’da özel olarak üretilen paslanmaz çelik, esnek ve deprem performansı yüksek malzemeler kullanılıyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, çalışmaların 2025 yılı Mart ayında tamamlanacağını açıkladı.
Ankara Kalesi’ndeki onarım çalışmalarını yerinde inceleyen Bekir Ödemiş, yaptığı açıklamada, sur duvarlarındaki sorunların uzun yıllardır devam ettiğine dikkat çekti. Ödemiş, “Geçmiş dönemde Kale Meydanı’nda yapılan düzenlemelerde, Kale’nin topuğu dediğimiz kaya kısmında ağır kırıcı makinelerle çalışıldığı için tahribat daha da artmış. Daha sonra da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Bursa Evi’nin terasına atılan beton da aynı şekilde sıkıntı yaratmış. Bunun ardından nemlenme, harç dolgu malzemelerinin erimesi ve dezenformasyonla birlikte çatlak büyümüştü” dedi.
Kale’nin Röntgeni Çekildi
Kale’nin onarımı için bilimsel yöntemlerle kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Ödemiş: “Ankara Kalesi’nin mülkiyeti ve sorumluluğu daha önce belediyemizde değildi. Sayın Başkanımızın girişimleriyle 2023 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden iki yıllığına tahsisini aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yaptığımız protokol çerçevesinde onarım çalışmalarını üstlendik. Bu süreçte Ankara Üniversitesi ile iş birliği yaparak, Prof. Dr. Yusuf Kadıoğlu başkanlığında jeoradar ve sismik çalışmalar gerçekleştirdik. Kale’nin röntgenini çekerek tüm sorunları tespit ettik. Elde edilen rapor doğrultusunda Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun onayıyla restorasyon çalışmalarına başladık.” ifadelerini kullandı.
“2025 Yılı Mart Ayında Tamamlamayı Planlıyoruz”
Ödemiş, çalışmalarda kullanılan malzemelerin niteliğine dikkat çekerek, “Sırf sur duvarlarındaki çatlaklarla sınırlı kalmayıp Kale’nin batı yüzünde de bilimsel restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca tarihi saat kulesini de aslına uygun şekilde restore ediyoruz. Amacımız, Ankara Kalesi’ni bilimsel tekniklerle onararak geleceğe aktarmak ve başkentimizin kültür turizmindeki değerini artırmaktır” dedi.
Avrupa’da Özel Üretim Devam Ediyor
Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Çakır, çalışmaların detaylarını şu sözlerle paylaştı:
“Hisar Kapısı’nın sağ burcunda çalışmalar yürütüyoruz. Yapının mevcut durumu, çatlakların ilerleme durumu ve hasar nedenlerini analiz ederek, çatlakların ilerlemesini durduracak sistemler geliştirdik. Avrupa’da paslanmaz çelikten üretilen ve deprem performansı yüksek malzemeler Kale’ye özel olarak tasarlanıyor. Bu malzemeleri, çatlakların açılmasını engelleyecek şekilde uyguluyoruz. İlk güçlendirme aşamasını tamamladıktan sonra ölçüm ve analizlerimiz sürecek.”