1. Haberler
  2. Akyurt
  3. Akyurt’ta Çalışan Sayısı 34 Bini Aştı! SGK Müdürü Tuncer’den Kayıt Dışı İstihdam Uyarısı

Akyurt’ta Çalışan Sayısı 34 Bini Aştı! SGK Müdürü Tuncer’den Kayıt Dışı İstihdam Uyarısı

featured
service

Akyurt İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Gülşen Tuncer, ilçede çalışan sayısının Temmuz ayı itibarıyla 34 bin 105’e ulaştığını açıkladı. Tuncer ayrıca, ilçede 4/B Bağkur’a kayıtlı 2 bin kişi ve Emekli Sandığı’na bağlı 2 bin 159 kişinin bulunduğunu belirtti.

Tuncer, yaptığı açıklamada kayıt dışı istihdamın Türkiye’nin en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade ederek, “Kurumumuz kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında denetimlerin yanı sıra rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri de yürütmektedir” dedi.

2024 Cumhurbaşkanlığı Programı’nda sosyal güvenlik bilincinin artırılması ve kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik çalışmaların yer aldığını vurgulayan Tuncer, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı çerçevesinde de yabancı işgücüne yönelik farkındalık artırma faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti.

Tuncer, kayıt dışı çalışmanın hem çalışanlara hem işverenlere hem de kamuya ciddi zararlar verdiğini belirtti. “Kayıt dışı çalışmak, çalışanların emeklilik hakkı, işsizlik sigortası, sağlık hizmetleri gibi birçok haktan mahrum kalmalarına neden olurken; işverenler için ise ağır idari ve mali yükümlülükler doğuruyor. Kamu açısından ise vergi ve prim kaybı, sosyal güvenlik dengelerinin bozulması gibi ciddi sorunlar yaratmaktadır” diyen Tuncer, “Kayıt dışı çalışma hem çalışana hem işverene hem de kamuya ciddi zararları mevcut olan bir sorundur. Çalışanlar açısından emeklilik hakkı, malullük aylığı, ölüm aylığı, işsizlik sigortası hakkı, her türlü sağlık ve izin hakları, ücret ve kıdem tazminatı hakkı gibi haklardan yoksun kalınmasına; onları sigortasız çalıştıran işverenler açısından ise idari para cezaları, yararlanılan teşviklerin, hibe, kredi, vergi indirimi gibi avantajlarının durdurulması, iş kazası durumunda ağır idari ve mali yükümlülükler ile karşılaşma, ölçek ekonomilerinden yararlanılamadığından büyüyememe, işyerinde verimliliğin ve motivasyonun azalmasına neden olmakta, iki kesime verdiği zararların yanı sıra kamuda ise vergi/prim kaybı, emekli/çalışan dengesinin bozulması, primsiz ödemelerin artması, gelir dağılımının bozulması, ekonomide kurumsallaşmanın azalması gibi zararlara yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara ve İşverenlere Uyarı

Çalışanların işe başlamalarının ardından sigorta durumlarını e-devlet üzerinden veya “ALO 170” hattından sorgulayabileceklerini belirten Tuncer, işverenlerin de sigortasız işçi çalıştırmamak ve SGK’ya gerekli bildirimleri zamanında yapmak gibi yükümlülükleri olduğunu hatırlattı. Bu kurallara uyan işverenlerin ise çeşitli teşviklerden yararlanma imkanına sahip olduğunu ifade eden Tuncer, sahte sigortalılık ve sahte işyerleri konusuna da dikkat çekti. Tuncer, “Kayıt dışı istihdamın önlenmesinin yanı sıra söz konusu Rehberlik ve Bilgilendirme programı kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler ile üzerinde durduğumuz bir diğer konu ise “sahte sigortalılık” ve “sahte işyeri” sorunudur. Şöyle ki; Bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde sigortalı olarak bildirilen kişiler “sahte sigortalı”, Gerçekte herhangi bir şekilde mal veya hizmet üretilmemekle birlikte, bazı kişileri sigortalı olarak göstermek için kurulmuş paravan işyerleri “sahte işyeri” olarak değerlendirilmektedir.” diye konuştu. 

Sahte sigortalılık ve sahte işyerleri ile mücadelenin kayıt dışı istihdamla mücadelede önemli bir adım olduğunu vurgulayan Tuncer, bu tür girişimlerin tespit edilmesi halinde ağır yaptırımların uygulanacağını dile getirerek, şunları söyledi: “Sahte sigortalı olduğu tespit edilen kişilerin hizmetleri iptal edilmekte, bu kişiler için ödenen primler iade edilmemekte ve SGK tarafından bu sigortalılar için yapılan sağlık harcamaları, ödenekler, gelirler ve aylıklar gibi harcamalar faiziyle birlikte geri alınmakta iken sahte işyeri olduğu belirlenen işyerlerinin ise yaptığı tüm bildirimler iptal edilmekte buradan sigortalı gösterilenlerinde tıpkı sahte sigortalılarda olduğu gibi hizmetleri iptal edilmekte, adlarına yatan primler iade edilmemekte ve SGK tarafından bu sigortalılar için yapılan sağlık harcamaları, ödenekler, gelirler ve aylıklar gibi harcamalar faiziyle birlikte geri alınmaktadır.”

Akyurt’ta Çalışan Sayısı 34 Bini Aştı! SGK Müdürü Tuncer’den Kayıt Dışı İstihdam Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.