Akyurtlular Derneği’nde ferfene gecesi

featured
service

Akyurt’ta Akyurtlular Derneği ve Ankara Kulübü Akyurt Şubesi’nin düzenlediği ferfene gecesi gerçekleştirildi.

Akyurtlular Derneği’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Ankara Kulübü ‘Çınar Seymen’ lakablı üyelerinden Haluk Balaban ferfenenin tarihi ve önemi hakkında bilgiler verdi.

“BİN YILIN ÜZERİNDE GEÇMİŞİ VAR”

Ferfene kültürünün Ankara’da bin yılın üzerinde bir geçmişi olduğuna değinen Balaban, “Zenginin, fakirin, ağanın, beyin, amirin, memurun, hiç birinin birbirinden farkının olmadan hepsinin kaynaştığı, birleştiği bir birlikteliktir. Ferfenenin kelime manası aydınlanma ve aydınlatma, arifane sözlerin söylendiği, kültürümüzün yaşatıldığı, şehitlerimizin, gazilerimizin anıldığı, türkülerimizin otantik sözlerinin bozulmadan bugüne kadar gelebilmesinin sağlandığı, ağıtlarımızın oyun havalarımızın, yemek kültürümüzün anlatıldığı, halkın birbirine oğlunu, kızını evlendirdiği zaman destek olabildiği nadide bir topluluk” diye konuştu.

Akyurtlular Derneği'nde ferfene gecesi 1

“FERFENEYE GELEN KÜSLER BARIŞTIRILIR”

Ankara Kulübü tarafından 20 yıldır her çarşamba günü ferfene gecesi düzenlendiğini ifade eden Balaban, “Eğer bugün ferfene kültürünü gerçekten yaşatabilseydik aramızda bu gün ne fakir olurdu, ne cinayetler olurdu, ne küsler olurdu. Ferfeneye küsler giremez, ferfeneye silahlı kimse giremez, ferfeneye gelen küsler barıştırılır” diye konuştu.

Gecede Ankara’nın türküleri hep birlikte söylendi, oyun havaları eşliğinde Akyurtlular doyasıya eğlendi.

Akyurtlular Derneği’nde ferfene gecesi