Akyurtlu çiftçiler aromatik bitki üretecek

featured
service

Ak­yurt İlçe Gıda Tarım ve Orman Mü­dü­rü Beşir Sun­gur, An­ka­ra Kal­kın­ma Ajan­sı’na sun­duk­la­rı pro­je­nin onay­lan­dı­ğı­nı du­yur­du. Buna göre al­ter­na­tif tarım tek­nik­le­ri ko­nu­sun­da çift­çi­le­re eği­tim­ler ve­ri­le­rek, tıbbi aro­ma­tik bitki ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği yay­gın­laş­tı­rı­la­cak.

AL­TER­NATİF TARIM YAY­GIN­LA­ŞA­CAK
Ak­yurt’ta al­ter­na­tif ta­rı­mı ge­liş­tir­mek ama­cıy­la ger­çek­leş­ti­ri­len pro­je­le­re bir ye­ni­si daha ek­len­di. İlçe­mi­ze uygun bitki çe­şit­le­rin be­lir­len­me­si ama­cıy­la ku­ru­lan de­most­ras­yon­la­rın yanı sıra arı­cı­lık eği­tim­le­ri­nin ve­ril­me­si gibi pro­je­le­ri yakın za­man­da ha­ya­ta ge­çi­ren Ak­yurt İlçe Gıda Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan proje An­ka­ra Kal­kın­ma Ajan­sı ta­ra­fın­dan kabul edil­di.

FİDE DES­TEĞİ YA­PI­LA­CAK
Pro­je­de yer almak is­te­yen çift­çi­ler için baş­vu­ru­la­rın baş­la­dı­ğı­nı söy­le­yen Ak­yurt İlçe Gıda Tarım ve Orman Mü­dü­rü Beşir Sun­gur, ve­ri­lecek eği­tim­le­rin ar­dın­dan fide des­te­ğin­de bu­lu­na­cak­la­rı­nı kay­det­ti. Aro­ma­tik bit­ki­le­rin ekimi, di­ki­mi, ba­kı­mı gibi ko­nu­lar­da tek­nik, te­orik ve uy­gu­la­ma­lı eği­tim­le­rin ve­ri­le­ce­ği­ni dile ge­ti­ren Sun­gur, “Ya­şa­nan ku­rak­lık il­çe­de sür­dü­rü­len ta­rım­sal fa­ali­yet­le­ri et­ki­li­yor. Bu bağ­lam­da dam­la­ma yön­te­mi ile ya­pı­la­bi­lecek olan ta­rım­sal fa­ali­yet­le­ri yay­gın­laş­tır­ma­yı ve al­ter­na­tif ta­rı­mı ge­liş­tir­me­yi he­def­li­yo­ruz. Üni­ver­si­te­ler­den uzman ka­de­mis­yen­ler ta­ra­fın­dan ve­ri­lecek olan eği­tim­le­rin ar­dın­dan fide des­te­ği sağ­la­ya­rak sa­ha­da uy­gu­la­ma­lı ola­rak çift­çi­le­ri­miz­le di­ki­mi­ni ve ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği­ni ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz” dedi.

KO­OPE­RATİF KU­RUL­MA­SI GÜN­DEM­DE
Goji berry, rey­han, kekik gibi tıp, koz­me­tik ve gıda tü­ke­ti­min­de kul­la­nı­lan bit­ki­le­re ağır­lık ve­ri­le­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­yen Sun­gur, “Süt üre­ti­ci­le­ri­miz ile ko­ope­ra­ti­fi­mi­zi ha­ya­ta ge­çir­dik. Aynı ör­ne­ği bu­ra­da da ger­çek­leş­tir­me­yi is­ti­yo­ruz. Şu anda il­çe­miz­de sa­yı­lı çift­çi­miz aro­ma­tik bitki ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği ya­pı­yor, pro­je­mi­zin de­va­mın­da yay­gın­laş­ma­sı ile ko­ope­ra­tif kur­ma­yı da plan­lı­yo­ruz. Bizim ön­ce­li­ği­miz sa­de­ce des­tek­le­me­ler değil, çift­çi­le­rin tarım tek­nik­le­ri­ni öğ­re­ne­rek bi­linç­li üre­tim yap­ma­sı­dır” şek­lin­de ko­nuş­tu. Sun­gur, 2021 yılı içe­ri­sin­de Ak­yurt­lu çift­çi­le­re ta­rım­sal ve hay­van­sal des­tek­le­me­le­rin top­la­mı­nın 10 mil­yon TL’ye ulaş­tı­ğı­nı da söz­le­ri­ne ek­le­di.

Akyurtlu çiftçiler aromatik bitki üretecek