Adım Adım İnternetten Satış Yapmak

featured
service

İnternet üzerinden satış yapmak günümüzün en moda faaliyetlerinden biri hâline gelmiştir. Bu yazımızda sizlere internet üzerinden satış yapmanın yollarından ve adım adım e-ticaret sitesi üzerinden satış yapmanız için izlemeniz gereken yoldan bahsedeceğiz.

Öncelikle internet üzerinden aklınıza gelebilecek her ürünü ya da hizmeti satabilirsiniz. Bu satışları çeşitli uygulamalar aracılığıyla ya da e-ticaret siteniz üzerinden satabilirsiniz.

İnternetten satış yapmak için izlemeniz gereken yollar ise şu şekilde;

  • Satmak istediğiniz ürünü belirleyin.
  • Bu ürün için doğru pazarın neresi olduğunu araştırın.
  • Alan adınızı alın.
  • Bir e-ticaret yazılımı satın alın ve iş planınızı hazırlayın.
  • Web sitenizi kurun.
  • Pazaryeri entegrasyonunu yaptırın.
  • Pazarlama ve reklam ile satışlarınıza başlayın.

İnternetten Neler Satılabilir?

İlk adımda bahsettiğimiz ürünü belirleyin kısmı sizlere biraz saçma gelebilir. Burada ürünü belirlemek oldukça önemli bir konuyu oluşturur. Yeni veya ikinci el ürünler kadar dijital hizmetler ve dijital ürünler de artık internet üzerinden satılabilmektedir.

Eğer ki hali hazırda zaten bir işletme sahibi iseniz internetten satışını yapacağınız ürünleri seçmek sizin için oldukça basit olacaktır. Zaten işletmenizin sattığı ürünleri dijital ortamlarda satabilirsiniz. Ancak fiziksel olarak işletme olmadan ilk kuruluşunuzu internet üzerinden satış amaçlı yapıyor iseniz ürünün tedarik ve üretim kısmını ilk aşamada halletmeniz gerekmektedir.

İnternet üzerinden; elektronik ürünler, giyim ürünleri, aksesuarlar, dijital ürünler gibi birçok farklı kategoride satış yapabileceğinizi unutmadan doğru sektörü tercih etmeniz, satışlarınızı hızlandırma konusunda size olumlu geri dönüş sağlayacaktır.

Pazar Araştırması

Ürününüzün ne olduğuna karar verdikten sonra doğru pazarı araştırma süreci gelmektedir. 2.el bir ürün için; Dolap, Letgo, Sahibinden gibi siteler kullanılabilirken yeni ürünleri ise; HepsiBurada, Trendyol gibi sitelerden satabilirsiniz.

Alan Adınızı Alın

Alan adı en basit aşama gibi gelse de üzerine en çok düşünmeniz gereken kısımların başında gelmektedir zira alan adı sizin işletmenizin dijital ortamdaki ismidir. Doğru alan adını tercih eder iken iki farklı yol izleyebilirsiniz.

Bunlar;

Kısa, sade, akılda kalıcı ve markalaşma potansiyeli yüksek bir alan adı ya da doğrudan ürün ve hizmetinizi anlatan bir alan adıdır. Üzerine düşünüp doğru isme de karar verdikten sonra artık satışa neredeyse hazırız! Ürünlerimiz hazır, nerede satacağımızı belirledik, işletmemizin bir adı var. Geriye dükkanımızı açmamız kalıyor!

E-Ticaret Yazılımı

E-ticaret yazılımı bir e-ticaret sitesi için olmazsa olmaz bir yönetim panelidir. Tüm siteyi gerek görsel gerek işlevsel olarak yönetmenizi ve kontrol etmenizi sağlayan bu yazılımı internet üzerinden satın alabilir ya da aylık olarak kiralayabilirsiniz. E-ticaret yazılımı tercihiniz sitenizin ileriki seviyelerde sizlere çıkartacağı problemleri çözme ve iş yükünüzü çeşitli konularda hafifletme noktasında oldukça kritiktir. Bu nedenle kaliteli, güvenilir ve satış sonrası destek hizmeti en iyilerden olan bir yazılım tercih etmelisiniz.

İşletme Planının Hazırlanması

Çoğu kişi için önemsiz bir aşama gibi görünse de ürününüze ilgi duyan kitlenin belirlenmesi, ortak ilgi alanlarının tespiti ve satışların hangi ürünlere yoğunlaştığı bu dönemde belirlenmektedir. Bu planlama ileride verimli bir reklam politikası izlemenize de fayda sağlayacağı için küçümsenmemelidir.

E-Ticaret Sitesi Kurulumu

%99 ihtimalle satın alacağınız e-ticaret yazılımı bünyesinde birçok farklı alternatif tasarım seçenekleri barındıracaktır. Burada gözünüze ve ürünlerinize en uygun tasarıma karar verip e-ticaret sitesi açılışınızı tamamlayın. Bu adımdan sonrası ise artık ürünlerinizin sitenize yani internetteki dükkanınıza yüklenmesi ve müşterilerinize ulaştırılma aşamaları olacaktır.

Güzel Bir Tasarımı Nasıl Ayırt Ederim?

Bu soru aklınıza gelmiş olabilir, kısaca aşağıda yer alan filtrelere uygun bir tasarım tercihi siteniz için en doğru tercih olacaktır.

  • Kullanımı kolay bir arayüz
  • Sepete kolayca ürün ekleme/çıkarma ve kolay bir ödeme süreci
  • Mobil uyumlu tasarım
  • Yüksek kaliteli ürün görselleri
  • Müşteri yorumları
  • İletişim ve SSS(Sıkça Sorulan Sorular) sayfalarının bulunması
  • Bir SSL sertifikası
  • Farklı ödeme seçenekleri
  • Kolay teslimat yöntemleri
  • Açık ve anlaşılması kolay bir iade politikası
  • Sosyal medya profillerine bağlantılar
  • Satış sonrası destek butonu

Pazaryeri Entegrasyonu

Üzerine sayfalarca ek bilgi verebileceğimiz, iş yükünüzü en fazla hafifletecek konuların başında pazaryeri entegrasyonu gelmektedir. Peki nedir bu pazaryeri entegrasyonu?

Örnek vererek açıklamamız gerekir ise pazaryerleri ürünlerinizi satabileceğiniz daha geniş kitlelere sahip e-ticaret siteleridir. Muazzam bir satış potansiyeli barındıran bu sitelere girmemek, internetten satış yapan kişiler için en kötü tercih olacaktır.

Peki sitemize ürünlerimizi ekledik ve ürün sayımız 1000 adet. Her birinin farklı stokları, bedenleri ya da renkleri var. Tek tek bunları Trendyol, HepsiBurada gibi sitelere eklemek hem çok yüksek bir iş gücü hem de zaman kaybı olacaktır. İşte tam bu noktada ise pazaryeri entegrasyonu yardımınıza koşmaktadır.

Pazaryeri entegrasyonu hizmetini aldığınızda sitenizde bulunan tüm ürünler eş zamanlı olarak entegrasyon kapsamındaki tüm pazaryerlerinde aynı stok bilgileri ile listelenecek ve tüm bu satış kanallarını tek bir panel üzerinden yönetebileceksiniz.

Pazarlama

Son aşama ise pazarlamadır. E-ticaret sitesi kurulumu yapıldı ve ürünler girildi. Artık müşteri beklemek yanlış bir yol haritasıdır. Çünkü kimse sizi bilmiyor ve tanımıyor müşterilerin bir ürün arar iken sitenize girmesi mucizelere eş değerdir. Burada yapmanız gereken işlem, ürünlerinizi ve sitenizi çeşitli reklam araçlarını kullanarak pazarlamaktır.

Günümüzde etkili pazarlama yöntemlerinin başında arama motoru reklamları gelmektedir. En popüler arama motoru olan Google üzerinden vereceğiniz reklamlar ile belirli kelime ve kelime öbeklerinde ilk sırada listelenebilir ve doğrudan satışa dönecek bir siteye giriş kazanabilirsiniz.

İkinci etkili pazarlama yöntemi ise sosyal medya reklamlarıdır. Kullanıcıların birçoğunun günün büyük bir bölümünü sosyal medyada geçirdiği düşünüldüğünde bu kanalda adınızı duyurmamak yapacağınız en kötü tercihlerden bir diğeri olacaktır.

Son dönemlerde ise en çok artan reklam türü influencer ya da fenomen reklamlarıdır. Doğrudan hedef kitlenize yönelik içerik üreten bu kişilere vereceğiniz reklamlar ile yine doğrudan satış olarak geri dönüş alabilirsiniz.

Satış Sonrası Destek

Müşterilerinizin sizler ile doğrudan iletişim kurmasını sağlayacak bir canlı destek sistemi ya da aktif bir WhatsApp hattına sahip olmak hem müşteri memnuniyetinizi arttıracak hem de yaşanabilecek kargo, hatalı ürün gönderimi gibi aksaklıklara anında müdahale etme imkânını sizlere sağlayacaktır.

E-Ticaret Sitesi ve E-Ticaret Yazılımı Nedir?

Son olarak ise yazımız boyunca bahsettiğimiz e-ticaret sitesi ve e-ticaret yazılımı terimlerini kısaca açıklamak istedik zira herkes bu terimlere aşina değildir.

E-ticaret sitesi internet üzerinden tamamen dijital olarak bir ürün ya da hizmetin satışının yapıldığı platformlara verilen isimdir. Bu sitelerin en belirgin avantajı ise kullanıcıların online olarak ürünleri inceleme, seçme ve satın alma şansına sahip olmasıdır.

E-ticaret yazılımı ise e-ticaret sitesinin çalışmasını, yönetilmesini, kontrolünü ve güvenliğini sağlayacak bir altyapı sistemidir. Yanlış bir altyapı tercihi uzun vadede sizlere hem iş yükü hem para hem de itibar kaybı olarak geri dönecektir. Unutulmaması gerekir ki e-ticaret yazılımı e-ticaret sitenizde çalışan tek personeldir. Yetkinliği ve güvenilirliği açısından en iyi personeli çalıştırmanız bir patron olarak uzun vadede size her konuda olumlu geri dönüşler yaratacaktır.

E-ticaret sitelerinin işleyişi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz www.proticaret.org internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Adım Adım İnternetten Satış Yapmak