Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Konseyi tarafından verilen “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası” (ELoGE) ödülünü üst üste ikinci kez kazandı. Türkiye’de bu ödülü kazanan ilk büyükşehir belediyesi olan Ankara, şeffaflık, katılım, hukukun üstünlüğü ve sürdürülebilirlik gibi değerlere bağlılığını bir kez daha ortaya koydu.
ELoGE ödülü, Avrupa Konseyi tarafından belirlenen 12 İyi Demokratik Yönetişim İlkesi ve 97 kriter çerçevesinde verilen prestijli bir ödül olarak dikkat çekiyor. Ödül, yerel yönetimlerin şeffaflık, hesap verebilirlik, etik davranış, değişime açık olma, insan hakları, sürdürülebilirlik gibi değerleri ne kadar uyguladığını ölçüyor.
Tören Türkiye Belediyeler Birliği’nde Düzenlendi
Türkiye Belediyeler Birliği’nde (TBB) düzenlenen törende ödül, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu’ya takdim edildi. Törene;
- TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan,
- Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Yönetişim Uzmanlık Merkezi Başkan Yardımcısı Niall Sheerin,
- Avrupa Yerel Demokrasi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mario Zulicek,
- Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden,
- İl ve ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ödül haberini sosyal medya üzerinden duyurdu. Yavaş paylaşımında, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası ödülünü 2. kez kazanarak başarısını taçlandırdı! Türkiye’de bu ödülü alan ilk büyükşehir olarak; şeffaflık, hukukun üstünlüğü, katılımcılık ve sürdürülebilirlik gibi değerlere bağlılığımızı bir kez daha kanıtladık. Geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz!” ifadelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu ödüle ilk olarak 2023 yılında başvurarak Türkiye’de bu başarıyı elde eden ilk büyükşehir olmuştu.
Taşkınsu: “Şeffaf ve Katılımcı Yönetimin Kanıtı”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu ise, “Değişen ekonomik, çevresel ve sosyal koşullara uyum sağlamak için hizmetlerimizi sürdürülebilir şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. Bu ödül, süreçlerimizi şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürüttüğümüzün bir göstergesi. İkinci kez bu ödülü almak, bu yaklaşımımızın başarısını kanıtlıyor ve bu süreci kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ediyor.” şeklinde konuştu.
Avrupa Konseyi’nin 12 İyi Demokratik Yönetişim İlkesi
Avrupa Konseyi tarafından belirlenen 12 ilke şu şekilde sıralanıyor:
- Şeffaflık
- Katılım
- Hesap Verebilirlik
- Hukukun Üstünlüğü
- Etik Davranış
- Değişime Açık Olma
- İnsan Hakları
- Sürdürülebilirlik
- Sağlam Mali Yönetim
- Yetkinlik
- Verimlilik
- Duyarlılık