Ankara Büyükşehir Belediyesi, asgari ücretli ve emeklilerin temel sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla bir uygulamayı daha hayata geçirdi. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Nisan ayında duyurduğu ‘Asgari Ücretliye Destek Programı’ kapsamında “Sağlık Katılım Payı Desteği” başlatıldı. Uygulama Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Uygulama ile birlikte sosyal destek alan asgari ücretli ve emeklilerin, reçete, ilaç ve muayene katılım payları ABB tarafından karşılanıyor.
Nisan Dönemi Başvuruları Başladı
Mart ayında başlayan uygulamada, ilk etapta sosyal destek programlarından yararlanan 4 bin 107 vatandaşa, eczanelerden ilaç alımı sırasında yaptıkları 418 bin 195 TL’lik katılım payı ödemesi geri ödendi.

Vatandaşların Nisan 2025’e ait ve ödemesi yapılmış MEDULA reçetelerini, 5 Mayıs 2025 saat 23.59’a kadar https://sosyalhizmetler.ankara.bel.tr/saglikyardimi/basvuruyap adresi üzerinden sisteme yüklemesi gerekiyor. Onaylanan başvuruların ödemeleri Mayıs ayının ikinci haftasında Başkent Kart üzerinden hak sahiplerine ulaştırılacak, ödeme bilgileri ise SMS yoluyla bildirilecek.
Eczacılardan Tam Destek
Yeni uygulama, sağlık sisteminin önemli paydaşlarından biri olan eczacılar tarafından da memnuniyetle karşılandı. Ankaralı eczacılar, görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
Şule Yılmaz:
“Ekonomik sıkıntılar ve artan ilaç fiyatları nedeniyle ilaca erişimde güçlük çeken vatandaşlarımızın zorluklarını engellemek amacıyla, ABB’nin hazırlamış olduğu bu yeni projeyi eczacılar olarak destekliyoruz, yerinde ve anlamlı buluyoruz. Hastaların tedaviye devam etmeleri ve ilaca erişimleri hususunda çok kolaylık sağlayacağı kanaatindeyiz.”
Cemal Yüzbaşı:
“Bazı hastalar devamlı alması gereken raporlu, kronik ilaçlarda veya ayakta alması gereken salgınlarda, ağrılarda veya herhangi bir şeyde zorunlu alması gereken ilacı almakta zorlanıyor. Bu uygulama aslında çok kıymetli çünkü bu uygulama daha önce hiç yapılmadı. ABB’nin öncülük ettiği bu uygulamayı bütün belediyelerin de yapması çok kıymetli olacaktır çünkü hastalar bu katılım paylarını ödemekte çok zorlanıyor. Bu konuda belediyeyi arkalarında hissetmesi çok güzel, bizler için de çok güzel, hastalarımız için de çok güzel. Bu duyarlı davranış için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.”