Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan değişiklik ile birlikte vergi mükellefi olmayan kişilere de 7 bin TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini finansal kurumlar aracılığıyla yapma zorunluluğu getirildi. Karar, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe uymayanlar tevsik şartını ihlal etmiş sayılacak ve iki taraf da cezalandırılabilecek.
Finansal Kurumlar Aracılığıyla Yapılacak
Yürürlüğe giren tebliğde, “Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.” ifadelerine yer verildi.
Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ yayınlandı. Yayınlanan tebliğde yapılan düzenlemeşu örnekler ile açıklandı:
“Örnek: Kamu kurumunda memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.’nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.
Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.
Örnek: Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan Bay (C), mobilya perakende ticareti ile uğraşan (D) Ltd. Şti.’den 15.000 TL tutarında bir masa satın almıştır. Bay (C) söz konusu ödemeyi gerçekleştirmek için (D) Ltd. Şti.’nin hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine gitmiş, işleme ait açıklamalara yer vermek ve karşılığında banka dekontu almak suretiyle ödemeyi yerine getirmiştir. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak ve Bay (C) ile (D) Ltd. Şti.’ne ceza uygulanmayacaktır.
Örnek: Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan Bay (E), cep telefonu perakende ticareti ile uğraşan Bay (F)’den 25.000 TL tutarında bir cep telefonu satın almıştır. Bay (E) söz konusu cep telefonunun bedelini işlem anında nakit olarak Bay (F)’ye ödemiştir. Bay (F) ise söz konusu tutarı banka şubesine giderek kendi hesabına yatırmıştır. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmamış olacak ve Bay (E) ile Bay (F)’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.”
Yabancılarla Yapılan İşlemler İçin Düzenleme
Tebliğ kapsamında ayrıca, Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapılacak tahsilat ve ödemeler için de özel düzenlemeler getirildi. Bu tür işlemlerde, nakit tahsilatların tevsik edilmesi için, ilgili faturalara kişinin pasaport numarasının eklenmesi ve tahsil edilen tutarın aracı finansal kurumlar aracılığıyla belgeye bağlanması zorunluluğu bulunuyor.