Türkiye’nin başkenti Ankara’dır

featured
service

Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’nın başkent olmasıyla ilgili TBMMde alınan karara dair, Nutuk’ta şöyle demişti: “Kanun teklifi, 13 Ekim 1923 tarihinde uzun görüşme ve tartışmalardan sonra çok büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Kabul edilen kanun maddesi şudur: Türkiye Devleti’nin başkenti Ankara şehridir.”

Anayasamızda açıkça yazdığı üzere Türkiye’nin başkenti Ankara’dır, değişemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez. Bir ülkenin başkentinde devletin merkezi kurumları yer alır ve eğer bunların yeri değişir, yönetim fiili olarak başka bir şehirden gerçekleşirse, ‘Başkent’ sözünün sadece adı kaldır.

Finansal bir sorun çıktığında yangına müdahale edebilmek için hazine ile aynı yerde bulunması gereken Merkez Bankası’nın omurgasını oluşturan müdürlükler İstanbul’a taşınıyor. Üstelik, Merkez Bankası TMSF’nin kiracısı olduktan sonra 2022 yılında tamamlanırsa eğer kendi binasına taşınacak.

2 bin 400 personel Ankara’dan İstanbul’a göçecek, meselen hem insani, hem de devlet geleneklerinin bozulması açısından önemli. Bazı kurumların İstanbul’a taşınması çok kez gündeme geldi. Kurtuluş Savaşı mücadelesi Ankara’dan idare edildi, Cumhuriyetimizin başkenti ise Ankara olarak ilan edildi. Burada siyasi bir mesajı algılamak doğru olur mu? Osmanlı’nın başkenti İstanbul iken yeniden bu doğrultuda hareket etmek böyle bir girişim olarak değerlendirilebilir mi?

İstanbul, nüfusu ve ticari potansiyeli ile ülkemizin en büyük şehri. İstanbul’un bir çeşit finans merkezi haline gelmesi, devlet para politikalarının buradan yönetilmesi, diğer kurumlardan uzaklaştırılması ne anlam ifade ediyor? Tüm dünyada devlet mekanizmaları finansal krizlerden korunmak için bir bütün halinde hareket etmeye çalışırken, İstanbul’a taşınmak işleyen mekanizmayı bozmayacak mı? Peki yetişmiş iş gücü olan 2 bin 400 personelden verilecek olası kayıplar nasıl telafi edilecek?

Türkiye’nin başkenti Ankara iken, İstanbul’u daha öneli kılmak ülkemize ne kazandıracak? Türkiye’nin sermaye guruplarının yer aldığı İstanbul’a taşınmak yerine, onların emrine vermek yerine, Merkez Bankası; Kanunda da yazdığı üzere kakınma odaklı eş güdümlü politikalar için Başkent Ankara’da kalmalıdır.

Tüm uzmanlar bunun ülkemize bir şey kazandırmayacağını ve zarar vereceğini ifade ederken bu ısrarı anlamak ne yazık ki mümkün değil.

Türkiye’nin başkenti Ankara’dır