TBB Başkanı Fatma Şahin açıkladı. Akyurt’a araç hibe edilecek

featured
service

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından, koronavirüs salgınıyla ilgili belediyelerin iyi uygulamalarının ve tecrübelerinin paylaşılması amacıyla düzenlenen “Sağlıklı Kentler ve Belediye Başkanları Toplantısı” kadın belediye başkanlarının katılımıyla telekonferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıya Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık’ta katıldı. 

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlık ettiği, internet üzerinden de canlı olarak yayınlanan toplantıya; Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Keban Belediye Başkanı Fethiye Atlı, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün, Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan katıldı. 

TBB Başkanı Fatma Şahin açıkladı. Akyurt'a araç hibe edilecek 1

Başkan Şahin, toplantı vesilesiyle belediyelerde hayat geçirilen iyi uygulamaların paylaşılarak ortak bir yol haritası oluşturulmasını amaçladıklarını belirtti. Yerel yönetimlerin salgın sürecinde önemli bir misyon üstlendiğini kaydeden Şahin, “Kentlerimizin malını ve canını korumak adına hepimiz önemli çalışmalar yapıyoruz. İnsani bir sorunla karşı karşıyayız. Şimdi güç birliği zamanı. Birbirimizle kenetlenerek, iş birliğiyle sorunları çözmemiz gerekiyor. Zaten toplumda bunu bekliyor. Şu an bireysel görüşlerimizi kenara bırakarak çalışma vakti.” sözleriyle işbirliği ve dayanışma çağrısında bulundu. Koronavirüs nedeniyle borçlu belediyelerin kesintilerinin yapılmayacağını açıklayan Şahin, “Geçtiğimiz günlerde TBB encümenini toplayarak neler yapabileceğimizle ilgili görüşmeler yaptık. Bu kapsamda belediyelerimizin bizden ve devletimizden beklentileriyle ilgili 9 madde hazırladık. Bunu ilgili Bakanlıklarımıza ilettik. Onlar, bu yaptığımız çalışmadan çıkan sonuçları değerlendirdi. Kesintiyi yapmama gündeme geldi. Koronavirüs nedeniyle, İller Bankası üzerinden borçlu belediyelerimizden yapılan kesintiler yapılmayacak. Bu anlamda belediyelerimiz için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te salgınla ilgili yapılan çalışmaları da anlatan Şahin, kentin tüm ortak yaşam alanlarının dezenfekte edildiğini, toplu taşımalarda sosyal mesafenin korunması için yolcu sayısının azaltıldığını, ailelere temizlik malzemesi ve gıda desteği verildiğini bildirdi. Şahin, şehir girişlerinde ateş-ölçer uygulamasını başlattıklarından bahsederek çok ciddi bir altyapıyla hizmetlere devam ettiklerinin altını çizdi. Belediye olarak tüm çalışmaları sanal ortama taşıdıklarını ifade eden Başkan Şahin, akıllı şehirlerin önemine dikkati çekerek; “Biz akıllı şehirleri anlattığımızda çok anlaşılmıyordu. Şu an tam zamanı. Akıllı şehir uygulamaları göç ve salgın hastalık gibi büyük sorunlara çözüm bulma altyapısı sunuyor. Yazılım ve donanım çok önemli. Kalkınma yerelde başlıyor. Sorun çözme kapasitemizi daha da geliştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Başkan Şahin’in konuşmasını tamamlamasının ardından toplantıya katılan belediye başkanları söz alarak Koronavirüs salgınıyla ilgili tecrübe ve önerilerini paylaştı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, dünyanın ve ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini belirterek yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü söyledi. Çerçioğlu konuşmasında belediyelerin iller bankasından alacakları pay, SSK primleri ve ödenekleri, akaryakıt alımlarında ÖTV oranları, kira bedellerinin güncellenmesi ve  şartlı bağışların kabulü gibi konularda önerilerini dile getirdi. 

TBB Başkanı Fatma Şahin toplantının bitiminde kadın belediye başkanlarının görev yaptığı belediyelere hijyen çalışmalarında yardımcı olunması amacıyla TBB olarak birer araç hibe edileceğini duyurdu. Toplantıya katılan başkanlar bu kararı sevinçle karşıladı.

TBB Başkanı Fatma Şahin açıkladı. Akyurt’a araç hibe edilecek