Başkan Yavaş: ”Yasalara Uymak Zorundayız”

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,  “Çocuk Koruma Evlerinin” kapatılmasının söz konusu olmadığını belirterek, “Herkes elini vicdanına koysun, ben veya bir başkası bu çocukları sahipsiz bırakır mı? Biz sadece yasalara uymak zorundayız. Ve yasalar çerçevesinde çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

         Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısının 3.oturumu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında toplandı.

         Başkan Yavaş, Meclisi’nde, AK Parti grubu tarafından Çocuk Koruma Evleriyle ilgili ortaya atılan iddia, itham ve sorulara yanıt verdi.

BAŞKAN YAVAŞ:

“YASALARA UYMAK ZORUNDAYIZ”

Çocuk Koruma Evlerinde kalan çocukların, yasal  durumlarıyla ilgili olarak yöneticilerinin kendisine ‘koruma ya da tedbir kararı’ olmadığını söylemesi üzerine, yasalar çerçevesinde gerekenin yapılması yönünde talimat verdiğini belirten Başkan Yavaş,  “Herkes elini vicdanına koysun,  ben veya bir başkası durup dururken çocukları sokağa salar mı? Hiçbir Allah’ın kulu çocukların sokağa salınmasına razı olmaz. Yasalara uymak zorundayız herhangi bir vukuat olduğu zaman hesabını veremiyoruz. Çünkü bakım ve korunma ihtiyacı olan bu çocuklarımız için mutlaka mahkeme tarafından tedbir kararı alınması gerekiyor” dedi.

          Çocuk Koruma Evleri gibi vicdani ve yasal sorumluluğu olan yerlerin yasalara uygun halde hizmet vermesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Yavaş, bu doğrultuda Bakanlık ve ilgili kurumlarla çözüm bulmaya çalıştıklarını söyledi.

ÇOCUKLARA NEDEN MASRAF ETMEYELİM?”

  Çocuklara yardım etmek istemedikleri gibi ithamlara sert tepki gösteren Başkan Yavaş, “Biz pek çok yere yardım ediyoruz. 150 bin aile ile 30 bin Suriyeliye de yardım ediyoruz.  Çocuklara neden yardım etmeyelim” diyerek yanıt verdi.

 “SAYIN VALİ İLE GÖRÜŞTÜK”

   Bu çocuklarla ilgili mahkemeden ne bir koruma kararı ne de bir tedbir kararı var diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Yavaş, “ Kanunen problemler var. Sayın Vali ile konuyu paylaştım. Bu işin çözümü için formül bulabileceğimizi beyan etti.  Çocuk Koruma Evlerini kapatmak gibi bir  amacımız yok. Vali bey; ‘kapatmayalım kimseyi mağdur etmeyelim. 40 personel verilirse isterseniz Çocuk Esirgeme Kurumu ile yapabiliriz’ dedi. Biz de kabul ettik. Kapatma durumu söz konusu değil. Biz işin masrafında da değiliz. Her yere masraf ediyoruz çocuklara niye etmeyelim.”

 “BAKANLIK KORUMASI ALTINDAKİ ÇOCUKLARIN SOSYAL HAKLARI VAR”

 Açıklamalarına,  Bakanlık bünyesinde bakılan kimsesiz, bakıma muhtaç çocukların ilerde devlet kadrolarında istihdam edildiğine ve pek çok sosyal haklar elde ettiklerine dikkat çeken Başkan Yavaş şunları söyledi:

“Çocuklar bizim geleceğimiz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakılan çocukların sosyal anlamda bir takım hakları var. 18 yaşını geçince bunları devlet işe alıyor. Belediyede 18 yaşını geçtikten sonra işe girme ihtimali yok. Çocukların masrafları bizden olsun, her şeylerini biz yapalım. İşin doğrusu bunun Bakanlık eliyle birlikte yürütülmesidir.” 

“BU İTHAMLARI HAK ETMEDİK”

Koruma Evlerinde yaşanan adli vakaların kendileri ile paylaşılmasını isteyen meclis üyelerine, çocuklarla ilgili yaşanan adli vaka detayları ve özel bilgilerin “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” nedeniyle Meclis veya kamuoyu ile paylaşılamayacağını belirten Başkan Yavaş, “Bize yapılan ithamları hak etmedik. Eğer yapılan bir hata varsa gerekeni yapacağız. Kişisel verilerin korunması söz konusu olduğu için bunu kamuoyu ile paylaşamıyoruz. 2012 tarihinde kanun değişmiş durumda. Çocuk Evleri mevzuata uygun hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“MECLİSE ORTAK ÇÖZÜM ÖNERİSİ”

Başkan Yavaş muhafeletin eleştirilerine yönelik olarak birlikte çözüm bulunması önerisini de dile getirerek, “Siz konuyla bir arkadaş görevlendirin. Hep birlikte  mevzuata uygun bir şekilde bu konu halledilsin. Yani mevzuata uygun olup olmadığını da kontrol etsin. Mevzuata uygunsa yapılsın, mevzuata uymuyorsa da yapacak bir şey yok” dedi.

Başkan Yavaş: ”Yasalara Uymak Zorundayız”