Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi Kutlandı

featured
service

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 99’uncu yılı, Akyurt’ta her yıl olduğu gibi büyük bir coşkuyla kutlandı. Akyurt Belediyesi ve Ankara Kulübü Derneği Akyurt Seymenlerinin birlikte düzenlediği kutlama programı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Programa Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan, Ankara Kulübü Derneği Akyurt Şubesi Başkanı Hasan Arslan, Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, resmi kurum amirleri ve Akyurtlular katıldı.

ARSLAN: KIZILCA GÜN

Ankara Kulübü Derneği Akyurt Şubesi Başkanı Hasan Arslan programda yaptığı konuşmada “Seymenlik, milli felaket günlerinde, bir beyliğin veya bir devletin yıkılışı sırasında yeni bir devlet kurmak ve yeni bir başkan seçmek için kurulmuştur. Böyle günlere “Kızılca Gün” denir. Seymen Alayı oluşturularak yeni bir devlet kurulması için yeni bir lider seçilir. En son seymen alayı 27 Aralık 1919’da kurulmuş, Ankaralı atalarımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında birleşip, O’nu lider olarak seçmiştir. Seymenlik işte bu kadar önemlidir. Seymenliğin değerleri cömertlik, mertlik ve bilgelik ilkelerinden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

ÖZASLAN : NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan ise 27 Aralık 1919 tarihinin kamuoyunda bilindiği kadar basit bir karşılama töreni olmadığını belirterek “27 Aralık fiilen Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş günüdür. Zira 27 Aralık bir Kızılca Gün. Kızılca Gün’ler bir devletin veya beyliğin yıkılmak üzere olduğu ve yıkılan devletin içinden yeni bir beyliğin veya devletin doğuşunu müjdeleyen günlerdir. 26 Aralık günü, artık unutulmaya yüz tutan sinsin ateşi Ankara’da seymenler tarafından yakılmış, ertesi sabah seymen sancağı seymenler kahvesinin önüne dikilmiştir. Atatürk eğer seymenler tarafından bu kadar güçlü bir şekilde karşılanmasaydı, belki de kurtuluş mücadelesi hiç olmayacaktı. Ankaralı atalarımız ve biz Ankaralılar bu nedenle ne kadar övünsek azdır” dedi.

AYANTAŞ : GELENEKLERİMİZİ YAŞATMAK GÖREVİMİZ

Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş da konuşmasında şunları söyledi “Biz 15 yıldır seymen kardeşlerimize destek veriyoruz. Göreve geldiğim yıl Akyurt’umuzda görev yapan kaymakamımızla beraber seymen oluşumunu başlattık. Geleneğimizi, göreneğimizi yaşatmak bizim görevimiz. 27 Aralık 1919 tarihi ve sonrası acaba bizim yaşadığımız bugünler gibi rahat günler miydi? Osmanlı Devleti’nin son günlerini yaşadığı ve düşmanın, ülkenin her bir yerini İngiliz, Fransız, Yunan ve Ruslar tarafından paylaşıldığı bir dönemde Ankara’ya gelip bir devlet kurmak öyle kolay bir şey değil. Ankara’nın kahraman ve yiğit evlatları Ata’sını yeni bir devletin kurulacağı şekilde, ne yapılması gerekiyorsa onu yaparak karşılamıştır. Tabii ki bu karşılamanın bir ödülü olmalıydı. İşte o ödül, Cumhuriyet’in kurulması ve Ankara’nın başkent olmasıdır. İşte bu Cumhuriyet’in başkentinin Akyurt ilçesine yakışır 4 tane projemiz tamamlanmayı bekliyor. Bunlardan bir tanesi inşaatı devam eden Uluslararası Fuar Alanı, bir tanesi Akyurt yolunun 6 şeritli hale getirilmesi ve 6 tane köprülü kavşak projesidir ve ihalesi yapılmıştır. Türkiye’nin en büyük polis meslek yüksekokulu yüzde 92 seviyesinde tamamlanmış ve 2019 yılında açılacak. Son olarak hastanemizin projesi tamamlandı ve ihalesi hazır. İnşallah 2019 yılında temeli atılacak.”

27 Aralık 1919’da Dikmen sırtlarında Ata’yı karşılayan seymenlerin torunları olan Akyurtlu seymenler, 99 yıl sonra yine aynı coşkuyla meydanda sinsin ateşi etrafında oyunlar oynadı, salonda ise izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Ankara kışında yağan kar seymenlerin coşkusunu bir an olsun dindirmedi. Akyurt Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu da bacıeren oyunlarından Eminem ve Ankara Koşması’nı salondaki izleyicilere sundu.

Akyurtlu seymenlere kendisi de bir seymen torunu olan Bora Yekta Yılmaz sazıyla, Ankaralı TRT Ankara Radyosu ses sanatçısı Mustafa Kemal Şimşek ise türküleriyle eşlik etti. Mustafa Kemal Şimşek ve Bora Yekta Yılmaz salondaki Akyurtlular tarafından uzun süre alkışlandı.

Programın sonunda Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan ve Akyurt Şubesi Başkanı Hasan Arslan, Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş’a hediye verdi.

Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi Kutlandı 1 Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi Kutlandı 2 Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi Kutlandı 3
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi Kutlandı