Arazi Toplulaştırma Meclis Gündeminde

featured
service
Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek için hayata geçirilen Büyük Ova Projesi’yle  Türkiye genelinde 141 tarımsal potansiyeli yüksek ova, tarımsal sit alanı ilan edildi. Çubuk Ovası’nın da “Büyük Ova Koruma Alanı” ilan edilmesi ile ilgili olarak CHP Milletvekili Nihat Yeşil, Başbakan Yıldırım’a soru önergesi verdi.
Bakanlar Kurulunun içinde; Hatay bölgesi ve Ankara Çubuk ovasında bulunduğu 141 ovayı ” Büyük Ova Koruma ” Alanı olarak belirlenmesine ilişkin kararı; Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı  yürütümünde, 21 Ocak 2017 Tarih ve 29955 Sayılı Resmî Gazetenin Mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir diyen Yeşil, Başbakan Binali Yıldırım’a geçen bir sene içinde büyük ova projesi ne oldu? diye sordu.
İşte o soru önergesi:
Aradan geçen zamanda;
1.  Ankara çubuk ovasında kaç ha’lık bir alan Tarımsal sit alanı ilan edilmiştir? Alan sınırları hangi kriterlere göre belirlenmiştir. Arazi mülkiyet büyüklüğünün  ve hissedarlık durumunun bir kıstas olarak alınmasının nedeni nedir? 
2.  Tarımsal arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış mıdır?
3.  Bu alanlarda çiftçimizi tarımsal üretime teşvik amaçlı ekonomik ve kredi olanakları  sağlanmış mıdır? 
4.  Anılan Çubuk ovasında, toprak ve arazi toplulaştırması  reformu yanında tarım reformu tedbirlerini ve politikalarını da kapsamakta mıdır?
5.  Çubuk ovasında sulu tarıma yönelik başlatılan bu kapsamda yeni  bir sulama-kanal  projesi var mıdır?
6.  Ovada,  belirlenen  tarımsal ürün desenine yönelik bir pazarlama, dağıtım satış ve sanayii üretimine dönük bir  yönetim ve finans modeli düşünülmekte midir? Organik tarım seçeneği de,  proje kapsamında mıdır?
7.  Tarımsal Arazi toplulaştırmalarında minimum ifraz  parsel büyüklüğü  nedir?
8.    Tarımsal site konu çubuk ovasının şehirleşme ve yapılaşma baskısını önlemeye yönelik imar planlarında başka ne tür  yaptırımlar alınmıştır? Tapu idaresinde, söz konusu arazilerin gelecekte  kısmen de olsa, olası bir “kentsel dönüşüm proje alanı ilanına ” uğramasını veya  yerli ve yapancı sermayeye ikinci el satışı ve kiralanmasını  yasal olarak  önlemeye  yönelik bir şerh veya hüküm konulmuş mudur? Ve Nazım imar planlarına işlenmiş midir?
Arazi Toplulaştırma Meclis Gündeminde